Mainos

Pidätetyn al-Qaida-johtajan kuulustelut alkoivat

Sekä Yhdysvallat että Pakistan kuulustelevat pidätettyä al-Qaida-johtajaa. Osama bin Ladenin apuriksi epäiltyä Khalid Sheikh Mohammedia ei kuitenkaan vielä luovuteta Yhdysvalloille, Pakistanin sisäministeri ilmoitti eilen. Sisäministeri Faisal Saleh Hayatin mukaan Pakistanin viranomaiset kuulustelevat Mohammedia ja selvittävät hänen tekemisiään Pakistanissa. Ennen tällaisia selvittelyjä ei sisäministerin mukaan voi olla puhettakaan Mohammedin luovuttamisesta Yhdysvalloille.

Yhdysvaltain tiedusteluagentit osallistuvat kuitenkin Mohammedin kuulusteluihin, ja tämä voidaan sisäministerin mukaan kuljettaa ulos maasta jo tänään.

Nimettömänä pysytellyt pakistanilaisviranomainen kertoi aiemmin, että Khalid oli jo luovutettu amerikkalaisille. Hänen mukaansa Khalid oli määrä lennättää Yhdysvaltain joukkojen käytössä olevaan Bagramin lentotukikohtaan Afganistanissa.

Arvostelua ihmisjahdista

Tieto Mohammedin luovutuksesta Yhdysvalloille herätti ankaraa arvostelua Pakistanissa. Pakistanin islamistien mielestä pidätys kertoo hallituksen myyneen itsemääräämisoikeutensa. Jamaat-i-Islami-puolueen johtajan Qazi Hussein Ahmedin mukaan Yhdysvallat pitää jokaista arabia al-Qaidan jäsenenä. Ahmed vaati, että Pakistanin hallituksen on pysäytettävä ihmisjahti.

-Nämä ihmiset ovat veljiämme eikä heillä ole paikkaa, mihin mennä, sanoi toisen islamistipuolueen johtaja Sami ul-Haq sunnuntaina mielenosoituksessa Karachissa.

-He ovat olleet täällä vuosia ja taistelleet entistä Neuvostoliittoa vastaan. Miten he voisivat olla terroristeja? tivasi ul-Haq.

Pakistan ilmoitti lauantaina pidättäneensä Mohammedin Rawalpindissa Pakistanissa amerikkalaisten agenttien tuella. Valkoisen talon mukaan Mohammed oli Yhdysvaltoihin syyskuussa 2001 tehdyn terrorihyökkäyksen pääsuunnittelija. Häntä pidetään yhtenä Osama bin Ladenin merkittävimmistä avustajista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.