Pidä tämä märkänä – vältä karmea hajuhaitta

Kesälomille lähtijän muistilistaan kuuluu loma-aikaisesta kukkien kastelusta ja postin tyhjennyksestä huolehtiminen. Harva huomaa kuitenkaan sopia viemärien vesilukkojen ”kastelusta”. Tällä toimenpiteellä voi välttää ikävän viemärihajun lomalta palatessa.

Viemäröintipisteiden hajulukon toiminta perustuu pieneen vesimäärään, joka estää viemärikaasujen pääsyn huonetilaan. Tämä ns. vesilukko on käytännön syistä avoin, eli siinä oleva vesi pääsee aikaa myöten haihtumaan. Normaalisti tästä ei aiheudu ongelmaa, koska käytön yhteydessä vesilukko täyttyy ja vesimäärä pysyy riittävänä.

Viemäripisteen ollessa käyttämättömänä, ja erityisesti lämpimillä ilmoilla, vesi haihtuu vesilukosta. Jonkun ajan kuluttua yhteys viemäriin aukeaa ja viemärikaasut pääsevät leviämään huonetilaan. Sama ongelma voi esiintyä muinakin vuodenaikoina esimerkiksi käyttämättömissä pesutiloissa. Nykyään yleinen lattialämmitys nopeuttaa veden haihtumista.

– Näiltä ikäviltä hajuilta voi välttyä lisäämällä käyttämättömiin viemäripisteisiin pienen määrän vettä aika ajoin, esimerkiksi kukkien kastelun yhteydessä, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

– Vanhan kansan vinkistä, jossa ruokaöljyä lisätään hajulukkoon, kehotan luopumaan. Viemäriin ei pidä laskea öljyä tai muitakaan rasvoja. Ne aiheuttavat viemärien tukkeutumista ja turhaa kuormitusta jäteveden puhdistuksessa.

Puhdista säännöllisesti

Mäkisen mukaan toinen syy viemärihajuihin voi olla viemärin hajulukkoon jääneet epäpuhtaudet. Näitä ongelmia esiintyy erityisesti pesutilojen lattiakaivoissa, joihin kerääntyy pesuainejäämiä ja hiuksia.

Lattiakaivot kannattaakin puhdistaa säännöllisesti. Niiden peseminen saattaa tuntua ikävältä toimenpiteeltä, mutta hoituu onneksi nopeasti. Normaalisti riittää kun nostaa lattiakaivon ritilän pois ja puhdistaa sen alla näkyvissä olevan pesän.

– Mikäli viemärit eivät vedä riittävästi tai hajuja esiintyy pesualtaiden tai tiskipöydän viemäripisteissä, kannattaa apuun pyytää LVI-alan ammattilainen. Nämäkin vesilukot voidaan puhdistaa, mutta väärin tehtynä siitä aiheutuu merkittävä vuodon ja vesivahinkojen vaara, Mäkinen toteaa.

Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Lue myös:

    Uusimmat