Mainos

Pian se on mahdollista: Mittaa itse aivojesi kuormitus

Työterveyslaitos on kehittänyt uuden menetelmän aivojen kuormituksen mittaamiseen.

Tutkijat kaavailevat, että tulevaisuudessa ihmiset voisivat tarkkailla hyvinvointiaan aivojen kuormitusta mittaavilla sykemittarin tapaisilla laitteilla.

- Tarkoitus olisi, että ihmiset voisivat seurata sillä omaa hyvinvointiaan kotona. Tekniikka mahdollistaa sen, että laite voitaisiin saada 4 -5 vuodessa kauppaan, jolloin laitteen hinta voisi olla samansuuruinen sykemittareiden kanssa, sanoo sairaalafyysikko Anu Holm.

Aivot voivat kuormittua monella tapaa.

- Esimerkiksi, kun nukumme huonosti tai uni on rikkonaista, aivot kuormittuvat. Myös työtehtävät, kuten nykyajan tietotyö, on hyvin hektistä ja joudutaan tekemään montaa asiaa yhtä aikaa, joudutaan monesta lähteestä etsimään tietoa, eli on sellaista aivoefforttia paljon vaativaa työtä.

Aivojen kuormitus työssä selville

Aivosykkeen mittaaminen mahdollistaisikin myös työn kuormittavuuden puolueettoman arvioimisen työpaikoilla. Holm muistuttaa, että työterveyslaki velvoittaa työnantajaa mittaamaan, kuinka kuormittavaa työ on henkisesti.

- Työstä on tullut niin vaativaa, että jos on minkäänlaista aivotoiminnan häiriötä, neurologista, psykiatrista tai jotain muuta, ei enää pystytä tekemään näitä töitä.

Mittarin avulla voitaisiin selvittää yksilöllinen kapasiteetti tehdä työtä.

- Nyt näyttäisi siltä, että voitaisiin yksilötasolla seurata, miten työpäivä vaikuttaa tai normaali päivä arkisine toimineen, että miten se aivokuormitus vaihtelee päivän aikana yksilöllä. Tämän avulla voisimme saada tietoa siitä, millainen työtahti on sopiva kunkin henkilön kohdalla. Siten voisi seurata, ettei kuormita itseään liikaa. Ennen emme ole voineet mitata ihmisen aivojen todellista kuormittumista eri tilanteissa.

Aivojen ylikuormitus voi viedä pitkälle sairauslomalle

Aivojen liiallinen kuormitus heikentää älyllistä toimintakykyä ja voi aiheuttaa muun muassa masennusta. Tutkijat arvioivatkin, että menetelmän laajemmalla käyttöönotolla olisi kansanterveydellisiä vaikutuksia.

- Esimerkiksi työuupumus voi olla seuraus aivojen pitkäaikaisesta ylikuormittumisesta. Se aiheuttaa univajetta ja univaje aiheuttaa taas sitä, että tulee muistiongelmia, jolloin tuttukin työ voi tuntua raskaammalta, kun ollaan univajeessa. Viitteitä on siitä, että aivojen ylikuormittumisesta toipuminen vie pitkään. Esimerkiksi työuupumisesta aiheutuvat sairauslomat ovat pitkiä, sanoo Holm.

Aivojen kuormitusta mittaava menetelmä kehitettiin osana Holmin väitöstutkimusta. Tulokset julkaistiin tänään The Scientific World Journal -lehdessä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.