Mainos

Pian kaupoissa - nyt MTV3:n kokeiltavana: Tässä on Samsungin huippukännykkä

MTV3 Uutiset on saanut ennakkoon tuntumaa yhdestä vuoden odotetuimmista kännyköistä. Kyseessä on Samsungin uusi Galaxy S4 -lippulaivapuhelin, joka on tulossa Suomen markkinoille kuun loppupuolella.

Galaxy S4 on Googlen Android 4.2.2 Jelly Bean -käyttöjärjestelmäversiota käyttävä kovan tason älypuhelin. Tutustuimme laitteen suomenkieliseen käyttöjärjestelmäversioon, johon tosin tehdään vielä pieniä viilauksia ennen kännykän saapumista kauppojen hyllyille.

Edeltäjänsä kaltainen

Galaxy S4 muistuttaa selvästi aiemman sukupolven Galaxy S3 -älypuhelinta, mutta se on aavistuksen verran edeltäjäänsä kulmikkaampi.

Laitteen olemus on edeltäjiensä tavoin hieman muovisen oloinen. Ohut takakansi on irrotettavissa, ja kannen alta löytyvät sim-korttipaikka, muistikorttipaikka ja vaihdettava akku. Kansi kiinnittyy paikoilleen erittäin napakasti usean kiinnityspisteen avulla, ja käytössä kännykkä on erittäin jämäkkä. Minkäänlaisia ylimääräisiä nitinöitä ei kuulu.

Yleistuntuma 130 gramman laitteesta on erittäin kevyt. Laite on lisäksi vain 7,9 millimetriä paksu. Ohut rakenne tekee viisituumaisella jättinäytöllä varustetusta kännykästä sutjakamman oloisen kuin voisi ennakkoon olettaa.

Näyttöä kiertävät kehykset ovat hyvin ohuet ja huomasimme, että laitetta yhdellä kädellä käytettäessä kämmensyrjä osuu helposti kosketusnäyttöön. Tällöin tulee helposti tehtyä ruudulta tahattomia valintoja. Parhaimmillaan tämän kokoluokan kännykkä onkin kahdella kädellä käytettäessä.

Itse näyttö on sanalla sanoen loistava. Viiden tuuman Full HD Super AMOLED -näyttö (1920 x 1080, 441ppi) on värikylläinen ja huipputerävä. Kosketustuntuma on tarkka.

Lumia 920 -mallin tavoin myös Galaxy S4:n kosketusnäyttöä voi käyttää hanskat kädessä, mikä on erinomainen ominaisuus Suomen leveyspiireillä.

Testasimme näytön toimintaa myös käytännössä nahkahansikas kädessä, ja näyttö reagoi tällöinkin kosketukseen kiitettävästi. Ainoa rajoitus luonnollisesti on, että pienimpiä kuvakkeita on vaikea klikata täsmällisesti paksuilla käsineillä.

Kattava setti lisälaitteita

Samsung tuo laitteen myyntiintulon yhteydessä markkinoille myös koko joukon lisävarusteita. Tarjolla on mm. terveyslaitteita sykevyöstä puntariin. Saatavilla on myös useita erilaisia suojakuoria, peliohjain ja monia muita lisälaitteita.

Lisävarusteena Galaxy S4 -malliin saa myös langattoman latausmahdollisuuden. Tällöin täytyy hankkia erikseen langattoman latauksen mahdollistava latausalusta sekä erillinen takakansi, joka kiinnitetään alkuperäisen kannen tilalle.

Langattomaan lataukseen tarkoitettu kansi on hieman vakiokantta paksumpi ja painavampi. Ero on kuitenkin käytännössä lähes huomaamaton.

Huikea määrä ominaisuuksia

Galaxy S4 jatkaa siis edeltäjänsä linjoilla, mutta siihen on kuitenkin tehty useita laitteistoparannuksia ja lisäyksiä myös sovelluspuolella.

13 megapikselin kameran oheen on ympätty useita ominaisuuksia, joiden avulla laitteella pystyy suorittamaan kuvien automaattisia muokkaustoimintoja tai lisäämään efektejä.

Dual Camera -toiminnolla kuvien ottaminen onnistuu samanaikaisesti sekä etu- että takakameralla. Otetut kuvat voidaan yhdistää niin, että kuvattava kohde ja kuvaaja pääsevät samalla hetkellä otettuun kuvaan.

Sound & Shot -toiminnon avulla kuvaan voidaan yhdistää myös kuvaushetkellä kuuluva ääni.

Kaiken kaikkiaan Galaxy S4 tarjoaa niin hurjan määrän ominaisuuksia, että suurelle osalle niistä ei tavallisella kännykän käyttäjällä ole edes tarvetta. Ja lisäksi kannattaa huomioida, että usein vanhat konstit ovat toimivampia kuin pussillinen uusia.

Ohessa muutamia uutuusominaisuuksia:

- Galaxy S4:n katseentunnistustoiminnoista huhuttiin jo ennen laitteen julkistusta. Kännykän etukamera tarkkailee käyttäjänsä katsetta ja Smart Pause -toiminnon avulla esimerkiksi videon toisto keskeytetään, kun käyttäjä katsoo muualle.

Samsung Galaxy S4

Plussaa:

Miinusta:

- Nettisivuja ja muita sisältöjä voi vierittää kallistamalla laitetta ylös ja alas. Ominaisuus tuntuu toimivan melko jouheasti, mutta monelle käyttäjällä perinteinen sormilla suoritettava vierittäminen lienee kuitenkin käytännöllisin tapa sivujen katsomiseen.

- Galaxy S4 tarkkailee myös käyttäjän käsieleitä, ja esimerkiksi puheluun voi vastata pelkällä käden liikkeellä. Tämä saattaa olla kätevä ominaisuus silloin, jos käyttäjällä sattuu olemaan likaiset kädet, eikä hän halua sotkea kännykän näyttöä.

- Group Play -ominaisuuden avulla samaa musiikkikappaletta voi kuunnella vaikkapa kahdella eri kännykällä niin, että ne toimivat stereona. Ominaisuus tukee myös useampien kännyköiden liittämistä saman kappaleen toistoon. Laitteen kaiuttimen tarjoama äänentoisto on kännykäksi puhdikas.

- Eräs mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on S Translator -kääntäjä, jonka avulla käyttäjä voi tulkata lauseita kieleltä toiselle. Käyttäjä voi esimerkiksi sanoa tai kirjoittaa lauseen, jonka laite kääntää sitten halutulle kielelle - puhuttuna ja tekstinä. Suomen kieli ei ole toistaiseksi tuettujen kielien joukossa, joten moni käyttänee käännösten tekemisessä esimerkiksi englannin kieltä. S Translator käyttää käännöstehtävissä apunaan puhelimen datayhteyttä, joka on syytä huomioida ulkomaanmatkoilla.

Kovimman tason uutuuskännykkä

Kaiken kaikkiaan Galaxy S4 tarjoaa erittäin positiivisen ensituntuman. Kyseessä ei ole innovaatioidensa puolesta mullistava uutuus, mutta se kuuluu ehdottomasti älypuhelimien kärkikastiin.

Galaxy S 4 tarjoaa tehokkaassa paketissa kaikki viimeisimmät herkut ja valtavan määrän ominaisuuksia joka makuun - enemmän kuin yksittäinen käyttäjä edes tarvitsee. Kaiken kruunaa hulppea näyttö, joka täyttää lähes koko puhelimen etuosan.

Ominaisuuksilla on kuitenkin myös hintansa, ja Galaxy S4:n tapauksessa hintalappu on 700 euron arvoinen. Ja hankittavat lisälaitteet nostavat hintaa entisestään.

Samsungin Suomen myyntipäällikkö Mika Engblom kertoo MTV3 Uutisille, että odotukset uuden lippulaivapuhelimen myynnistä ovat kovat. Galaxy-lippulaivamalliston suosio on ollut Suomessakin huima, ja Samsungilla sen uskotaan jatkuvan uusimman tulokkaan myötä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.