Mainos

Pettynyt oikeusministeri kehottaa tuomareita katsomaan peiliin

13:44

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) on järkyttynyt Helsingin hovioikeudessa tehdyn yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoselvityksen tuloksista.

– Se oli erittäin epämiellyttävää luettavaa. Olen hyvin pettynyt siihen, että tällaista on tapahtunut. On hyvä asia, että selvitys tuli julki ja että asiaa yritetään korjata. Näin on tehtävä, koska tällaista ei saa esiintyä Suomen oikeuslaitoksessa. Ei millään työpaikalla, hän painottaa MTV3 Uutisten haastattelussa.

Henrikssonin mielestä kyseessä on itsetutkiskelun paikka jokaiselle tuomioistuimelle ja tuomarille.

– Jokaisen tuomioistuimen päällikön on syytä käydä läpi, miten hänen omassa tuomioistuimessaan asian laita on. Jokaisen tuomarin pitäisi tietää, että hänen pitää olla erityisen nuhteeton ja erityisen tasapuolinen. Myös kielenkäytön pitää olla sellaista, että se sietää päivänvalon.

Muun muassa tuomarin eettisissä periaatteissa velvoitetaan toimimaan arvostavasti ja suhtautumaan kaikkiin asianosaisiin tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti. Kehenkään oikeutta hakevaan ei tulisi suhtautua väheksyvästi tai ylimielisesti.

"Tärkeää, että asiat tulevat julki"

Henriksson aikoo seurata tarkalla silmällä sitä, miten asian puinti Helsingin hovioikeudessa jatkuu. Erityisiin omiin toimenpiteisiin tai selvityksiin ministeriö ei aio asian suhteen nyt ryhtyä.

– Hovioikeus on itsenäinen, päällikkövetoinen laitos. Olen iloinen siitä, että hovioikeuden presidentti on ryhtynyt toimenpiteisiin, kun on havainnut että jotain tällaista on tapahtunut. Nyt odotan, että hovioikeus itse korjaa nämä epäkohdat, ottaa asian vakavasti ja koko henkilökunnan kanssa otetaan puheeksi, miten tästä eteenpäin.

Mahdollisen rikosilmoituksen tekemisen Henriksson toteaa olevan kiinni selvityksessä seksuaalisesta häirinnästä kertoneista asianomistajista, kuten normaaliin rikosprosessiin kuuluun. Oikeusministeri ei voi asiaan puuttua.

– Mutta yleisellä tasolla tietysti voimme puuttua siihen, millä tavalla työkavereita kohdellaan työpaikoilla. On erittäin tärkeää antaa tällaisten asioiden tulla julki.

Hovioikeuden toimet seurantaan

Hovioikeuden selvityksessä mainitut toimenpide-ehdotukset, kuten keskustelu asianosaisten kanssa, vaikuttavat Henrikssonin mukaan järkeviltä.

– Tulen seuraamaan, millä tavalla asia kehittyy. Varmasti on niin, että meidän on syytä palata syksyllä ja katsoa, minkälaiset tulokset toimenpide-ehdotuksista on syntynyt.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.