Mainos

Pettynyt Antti Rinne Pisararata-hankkeesta: Olen tottunut siihen, että sopimukset pidetään

Pääkaupunkiseudulle kaavailtu Pisararata-hanke viivästyy. Pettynyt valtiovarainministeri Antti Rinne uskoo, että rata voi vielä toteutua.

Hallitus on päättänyt panna pitkään suunnitellun Pisararata-hankkeen jäihin.

Hanke kaatui, koska hallitus ei päässyt yksimielisyyteen sen eteenpäin viemisestä. Lopullinen päätös asiasta tehtiin valtioneuvoston rahavaliokunnan kokouksessa tänä aamuna.

Valtiovarainministeri Antti Rinne on päätökseen pettynyt.

– Jouduin vetämään Pisara-esityksen pois vastoin omaa tahtoani. Olen pahoillani siitä, koska näyttää siltä, että me rikomme nyt kuntien kanssa tehtyä sopimusta. Olen tehnyt elämäni aikana aika paljon sopimuksia ja tottunut siihen, että niistä pidetään kiinni, mutta nyt kävi näin, Rinne harmittelee.

Valiokunta sopi Rinteen mukaan asiasta yksimielisesti.

– Teimme eilen poliittisen sopimuksen pääministeri Alexander Stubbin kanssa; sovimme, että jos asiaa ei voida viedä eteenpäin, hallituksen työrauhan nimissä tästä asiasta ei äänestetä.

Rinteen mukaansa Suomelta saattavat jahkailun vuoksi saamatta miljoonien eurojen tuet EU:lta.

– Tilanne vaarantaa TEN-T-tukien hakemisen. Hakemus voidaan tehdä, mutta raha voi liikkua vasta, kun eduskunta on tehnyt hankkeesta budjettipäätöksen.

Pisararataa ei ole vielä haudattu

Rinne kertoo, että Pisararata voi toteutua myöhemmin. Hänen mielestään se olisi merkittävä rata koko Suomen ja pääkaupunkiseudun kannalta.

 – Minusta tällainen koko valtakunnan raideliikennettä parantava hanke, josta on sovittu kuntien kanssa sitovasti, olisi pitänyt viedä jo nyt eteenpäin sovitulla tavalla tällä hallituskaudella. Hanke parantaisi meidän kilpailukykyämme ja vahvistaisi raideliikenteen sujuvuutta koko maassa.

Rinne tähdentää, että hanke tulee mukaan ensi hallituskauden budjetin teknisiin kehyspäätöksiin. Lisäksi sille haetaan joka tapauksessa tukea EU:lta.

– TEN-T-hakemukset lähtevät tänään eteenpäin ilman budjettipäätöstä. Tapasin eilen päätöksiä valmistelevan ja koordinoivan EU-komission virkamiehen, ja hän piti Pisararataa erittäin lupaavana hankkeena. Hän kuitenkin kertoi, että jos asiasta ei ole eduskunnan budjettipäätöstä, rahoitus ei etene sielläkään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.