Mainos

Pettikö kohuhoivakodin valvonta?

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää, pettikö kunnan ja kuntayhtymän valvonta Nummi-Pusulassa sijaitsevassa Hoivakoti Yläsepässä.

45 minuuttia -ohjelma kertoi tammikuussa Nummi-Pusulassa sijaitsevan Hoivakoti Yläsepästä tehdystä entisten työntekijöiden tekemästä kantelusta Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Kantelussa neljä entistä työntekijää kertoivat hoivakodin toiminnassa olleista useista vakavista puutteista.

Hoitajat sanoivat, että vanhuksille ei annettu riittävästi ruokaa eivätkä he päässeet tarpeeksi usein suihkuun. Samasta hoivakodista oli tehty samantapainen kantelu viisi vuotta aiemmin.

45 minuuttia -ohjelman jälkeen hoivakoti ilmoitti viranomaisille lopettavansa toimintansa.

Karkkilan ja Vihdin perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen kuntayhtymä peruskuntaturvayhtymä Karviainen oli tehnyt hoivakotiin viime joulukuussa tarkastuksen, jossa oli havaittu useita puutteita. Hoitajat kertoivat olleensa yhteydessä jo viime kesänä kuntaan.

Hoivakodit saavat tietää etukäteen tarkastuksesta

Tavallisesti kantelun kohteena olevat hoivakodit saavat tietää tulevasta tarkastuksesta useita viikkoja etukäteen. Tämän vuoksi epäkohdat jäävät usein toteennäyttämättä. Hoivakoti Yläseppäkin selvisi ensimmäisestä kantelusta huomautuksella, kun epäkohtia ei voitu jälkikäteen todeta.

Valvira pohtii nyt tehokkaampia keinoja erityisesti riskikohteiden tarkastamiseen. Sosiaalineuvos Hanna Ahosen mukaan harkinnassa on jopa samanaikaiset maanlaajuiset yllätystarkastukset ongelmakohteisiin.

Valvirassa ihmetellään, miksi kunnat ja kuntayhtymät eivät käytä valvonnassaan apuna Valviran kehittämiä valvontaohjelmia ja tarkastuskertomuksia. Valvira on kouluttanut kuntia ohjelmien käyttöön.

Ahosen mukaan eri puolilla maata suhtaudutaan asiakkaiden tekemiin valituksiin eri tavoin. Osa kunnista valvoo sosiaalipalveluita vain satunnaisesti.

– Jos asiakas palaute otetaan huomioon, niin silloin ei ehkä synnykään tarvetta kanteluun vaan asiat korjautuu paikan päällä, toteaa Ahonen.

Katso Raija Kantomaan juttu (Seitsemän uutiset 22.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.