Mainos

Petterssonia vastaan uusi oikeudenkäynti

Ruotsin valtakunnansyyttäjä pyysi tänään korkeimpaa oikeutta sallimaan uuden oikeudenkäynnin Christer Petterssonia vastaan. Valtakunnansyyttäjä Klas Bergenstrand katsoo, että uudet todisteet liittävät Petterssonin entistä tiiviimmin pääministeri Olof Palmen murhaan.

Jos korkein oikeus suostuu uuteen oikeudenkäyntiin, kyseessä on ainutlaatuinen ennakkotapaus Ruotsin oikeushistoriassa. Tukholman käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1989 Petterssonin syylliseksi Palmen murhaan ja langetti tälle elinkautisen vankilatuomion. Myöhemmin samana vuonna hovioikeus kuitenkin vapautti Petterssonin riittämättömien todisteiden vuoksi. Oikeus katsoi, ettei pienrikollisena tunnetulla Petterssonilla ollut motiivia surmata pääministeriä eivätkä tiedot murha-aseesta olleet riittäviä.

Murhaa tutkiva poliisiryhmä on kuitenkin kuluneen vuoden aikana saanut lisävalaistusta kumpaankin kysymykseen. Tunnettu asekauppias on kuolinvuoteellaan tunnustanut antaneensa Petterssonille murhassa käytetyn kaltaisen pistoolin. Lisäksi "pommimiehenä" tunnettu terroristi Lars Tingström kertoi - myöskin kuolinvuoteellaan - asianajajalleen Pelle Svenssonille, että hän määräsi Petterssonin murhaamaan Palmen helmikuussa 1986.

Lisäksi pari Petterssonin tuntenutta sekä sivulliset ovat ilmoittaneet nähneensä Petterssonin lähellä murhapaikkaa. Todistajien uskottavuutta vähentää kuitenkin se, että useimmilla heistä on rikollinen tausta. Monet ovat kuitenkin valmiit todistamaan, että Pettersson oli uhannut ja jälkikäteen vakuuttanut murhanneensa Palmen. Lisäksi Petterssonin alibi murhaillaksi ei uusien todisteiden valossa näytä vedenpitävältä.

Korkeimman oikeuden päätöstä mahdollisesta uudesta oikeudenkäynnistä saadaan todennäköisesti odottaa pitkään. Siihen asti myös Pettersson saa olla vapaalla jalalla. Oikeuden on otettava kantaa siihen, olisivatko uudet todisteet muuttaneet hovioikeuden päätöstä ensimmäisessä oikeudenkäynnissä. Jos korkein oikeus tyrmää ajatuksen uudesta oikeudenkäynnistä, poliisi voisi yhtä hyvin päättää koko tutkimuksen. Poliisi on nimittäin vakuuttunut siitä, että Pettersson on syyllinen koko maailmaa kuohuttaneeseen murhaan.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.