Petri Takala: Portugalissa kauneimmat aallot

Portugalin rannikko tunnetaan surffaajien keskuudessa Euroopan upeimmista aalloista. Atlantilta tulevat vaahtopäät nielaisivat viikonloppuna kuusi aalloillaratsastajaa.

Forecan meteorologi ja itsekin aktiivisesti, varsinkin purjelautailua harrastava Petri Takala tuntee hyvin Portugalin surf-maineen.

– Suuret aallot tulevat niin, että pitää olla voimakkaita myrskyjä. Parhaat rannat eivät kuitenkaan saa olla lähellä myrskyä. Myrskyssä syntyy monen kokoisia aaltoja, ja isoimmat aallot liikkuvat nopeimmin. Näitä aaltoja lautailijat etsivät, koska tuuli ei sotke niitä ja ne ovat kauniita ja sileitä tullessaan jostain kaukaa, Takala kertoo.

Portugalissa on useita rantoja, joissa ominaisuuksien ja muotojen vuoksi syntyy juuri lautailijoiden hakemia hienoja, kauniita ja suuria aaltoja. Ilman tuulista säätä.

Kokenut purjelautailija Takala sanoo, että lajin vaarallisuus on suurelta osin luonnollisesti kiinni surffarista itsestään. 

– Surffarit eivät välttämättä etsi aina sitä isointa aaltoa, vaan sitä, että aalto on kauniin muotoinen ja sitä pystyy surffaamaan pitkään.

Villahousut suomalaisen surffarin perusvarustus

Suomessakin on paljon purjelautailun ja lainelautailun harrastajia. Aallonmuodostus ei kuitenkaan suosi, ja kehittyäkseen harrastuksessaan on lähes pakko matkustaa esimerkiksi Portugaliin, Ranskaan tai Kanarialle. Euroopan ulkopuolisista aaltoparatiiseista puhumattakaan.

–  Viime vuosina on ollut Suomessa niin, että edelleen kylmemmissä ja kylmemmissä keleissä tulee aaltopäiviä. Sanotaan, että tänä vuonna eteläisessä Suomessa on ollut ennen marraskuuta viisi järkevää keliä, mutta aika heikoilla tuulilla. Portugalissa saattaa kuukaudenkin yhtä mittaa olla kunnon surffikelit.

Lissabonin lähellä yksi surffaaja kuoli ja viisi katosi viikonloppuna, kun aalto nielaisi heidät rannalta mereen. 



Lue myös:

    Uusimmat