Mainos

Petraeus syyttää Irania Irakin kapinallisten aseistamisesta

Yhdysvaltain ja Irakin turvallisuusjoukot ovat edistyneet merkittävästi taistelussa al-Qaidaa vastaan. Irakin presidentin mukaan Yhdysvallat voisi vetää 100 000 sotilasta pois ensi vuoden loppuun mennessä.

Iran aseistaa Irakin kapinallisia, sanoo Yhdysvaltain Irakin-joukkojen komentaja David Petraeus. Iran kiistää syytöksen.

Petraeus puhui pienelle toimittajajoukolle Yhdysvaltain tukikohdassa lähellä Iranin ja Irakin rajaa eilen.

Petraeuksen mukaan Iran kouluttaa ja rahoittaa kapinallisia sekä toimittaa heille uudenaikaisia aseita. Yhdysvallat on aiemmin syyttänyt Irania siitä, että se on salakuljettanut mm. miinoja, joita on käytetty iskuissa amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Petraeuksen mukaan Iranin Irakin-suurlähettiläs on entinen maan vallankumouskaartin jäsen. Petraeus ei kertonut, mistä hän oli tietonsa saanut.

Iranin ulkoministeriö kiisti Yhdysvaltain syytökset perusteettomina.

- Amerikkalaiset aina pidättävät tai tappavat joitakin ihmisiä ja liittävät heidät jollakin tapaa vallankumouskaartiin, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Teheranissa. Aiemmin Iran on kehottanut Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa Irakista, jos se haluaa lopettaa maan sekasorron.

Turvallisuusjoukot edistyneet merkittävästi

Yhdysvaltain ja Irakin turvallisuusjoukot ovat Petraeuksen mukaan edistyneet merkittävästi taistelussa al-Qaidaa vastaan Irakissa. Bagdadin Petraeus sanoo rauhoittuneen niin, että hän voisi kävellä joillakin kaduilla ilman suojausta.

- Kukaan ei silti antaisi minun tehdä niin, hän sanoo.

Iranin ja Yhdysvaltain Irakin-lähettiläät keskustelivat aiemmin tänä vuonna Irakin vakauttamisesta.

Irakin presidentti Jalal Talabani sanoo, että Yhdysvallat voisi vetää yli 100 000 sotilasta Irakista ensi vuoden loppuun mennessä. Yhdysvaltain tulisi kuitenkin pitää kolme tukikohtaa Irakissa. Yhdysvalloissa vieraileva Talabani esitti näkemyksensä CNN-tv-kanavan haastattelussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.