Petotutkija: Karhun nukuttaminen ihan muuta kuin elokuvissa

Poliisi on määrännyt Juuassa naisen kimppuun hyökänneen karhun lopetettavaksi. Se tehdään paikallisen petoyhdyshenkilön johdolla.

Päätös on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Petotutkijan mukaan on vaikea sanoa suoraan, miksi lopettamispäätös on paras mahdollinen. Mutta myös muiden ratkaisujen käyttö olisi pohdittava erittäin tarkoin.

Tutkija Samuli Heikkinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta sanoo, että karhun siirtäminen on erittäin vaikeaa.

– Karhun nukuttaminen ei ole vain sitä, että ammutaan vähän nuolella ja se nukkuu siihen. Nukutusyrityksellä voidaan jopa tehdä hallaa koko touhulle, tutkija sanoo Mtv Uutisten haastattelussa.

Heikkisen mukaan ei ole mitään takeita esimerkiksi siitä, riittääkö nukutusaine, jos iso eläin on jo valmiiksi stressaantunut. Varsinkin asutusalueella tällaisia kysymyksiä täytyy miettiä tarkasti.

– Nukutus on kyllä ihan viimeinen keino, asiantuntija sanoo.

Heikkisen mukaan kohtaamiset karhun kanssa ovat erittäin harvinaisia. Todella harvinaista on törmätä kontioon keskellä talvea. Kohtaamistilanteet syntyvät yleensä vahingossa, kun ihminen liikkuu hyvin hiljaa karhu-alueella.

– Useimmiten joudutaan emän ja poikasen väliin. Silloin emä suojelee jälkikasvuaan kaikin tavoin. Pesäkohtaamiset ovat erittäin harvinaisia.

Juuan tapauksessa nainen oli metsässä kävelemässä ja tuli yllättäen karhun makuupaikalle. Silloin karhu huitaisi tassulla ja puri naista.

Heikkinen sanoo ymmärtävänsä myös poliisia. Poliisilla on suuri vastuu, jos jotain sattuu uudelleen.

– Voisi tietysti ajatella, että karhu juoksi metsään makaamaan ja se on siinä. Mutta, mitä jos jälleen sattuu ja tapahtuu. Silloin kysellään, miksi poliisi ei tehnyt mitään?

Karhujen levinnäisyysalue on viime vuosina laajentunut. Tutkijan mukaan karhuja tapaa Suomessa periaatteessa lähes missä vain.

– Kanta ulottuu Ilomantsista Keski-Suomen kautta lounaaseen ja rannikolle.

Kysymys on siitä, millä tavoin otson ydinkanta levittäytyy. Eli minne naaraat nenevät ja tekevät pentuja. Uros voi vaellella satakin kilometriä, pentujen kanssa oleva naaras muutamia kymmeniä.

Lue myös:

    Uusimmat