Mainos

Pete Seppälä: Asennetta peliin, koelaulajat!

Pete Seppälä yritti mukaan Idolsiin jo ensimmäisellä kaudella, mutta vasta toisella kerralla tärppäsi. Pete kannustaa aiemmin mukana olleita yrittämään vielä uudestaan. – Menkää tuomareiden eteen kunnon asenteella ja hyvällä treenillä, niin kyllä hekin sen huomaavat, hän sanoo.

Pete tuli tutuksi vuonna 2005 toisesta Idols-kilpailusta sijoituttuaan kolmanneksi. Ensimmäisen kerran hän kuitenkin osallistui koelauluihin jo vuonna 2003.

– Se oli hyvin jännittävää, kun meni sinne huoneeseen, missä tuomarit olivat rivissä siinä yläpuolella ja katsoivat kohti, Pete muistelee Idolsin koelauluja.

Ensimmäisellä yrityksellä koelauluista keltaisen lapun lunastaneen Peten matka tyssäsi kuitenkin teatteriviikonloppuun.

– Tipuin ensimmäisellä kerralla siinä vaiheessa, kun piti yön aikana opetella yksi kolmesta kappaleesta. Valitsin siihen väsymystilaan liian vaikean biisin.

Mies ei kuitenkaan luovuttanut, vaan treenasi ahkerasti seuraavia kisoja varten. Toinen kerta koelauluissa oli Petelle näytönpaikka. Kova halu pärjätä kannusti häntä menemään uudestaan tuomareiden eteen.

– Mua jäi harmittamaan niin paljon se putoaminen. Sen jälkeen päätin, että nyt treenaan seuraavat pari vuotta tiukkaa laulua ja näytän enemmänkin itselleni ja katson, onko minusta tähän ammattiin. Ensimmäinen Idols oli mulle hyvä kasvunpaikka. Se sisuunnutti luonnetta ja antoi tsemppiä toiseen yritykseen.

Kannattaa yrittää uudestaan!

Ensimmäisellä kerralla kokeiluasenteella koelauluihin suunnannut Pete osasi keskittyä toisella kerralla kisaan eri tavalla.

– Koelauluissa minulla oli paljon apua siitä, että olin ollut siellä jo kerran aiemmin. Tiesin ne perusjutut: tuomarit on laitettu valaistukseen ja huoneessa on se Idols-tarra, jonka päälle mennään seisomaan.

Muiden Idols-konkareiden tavoin myös Pete muistuttaa ahkeran harjoittelun merkityksestä.

– Jos biisin sanat menevät viimeisenä päivänä kotona hyvin, niin puolet sanoista saattaa silti unohtua siinä paineistetussa tilassa. Täytyy treenata ihan sikahyvin. Koelaulutilanteessa on hyvä olla sellainen fiilis, että on treenannut omaa biisiä enemmän kuin toiset kilpailijat. Silloin voi olla luottavaisin mielin siinä tiukassa paikassa, Pete sanoo.

Pete korostaa, että koelauluihin kannattaa mennä uudestaan, vaikka olisikin yrittänyt jo aiemmin.

– Jos joku jää harmittamaan, niin kyllä kannattaa mennä uudelleen. Eihän siinä mitään häviä. Itse olisin aina jossitellut sitä, kun kerran kävi sellainen kömmähdys, että valitsin väärän biisin.

– Idols on äärimmäisen taktinen kisa. Siinä tippuu hyviäkin laulajia väärien biisivalintojen takia pois. Siinä pitää olla hereillä ja antennit ylhäällä koko kisan ajan, jos meinaa pärjätä. Tajusin sen sitten toisella kerralla, Pete painottaa.

Idols-tunnari saa sukat pyörimään jaloissa

Idols oli kokonaisuudessan Petelle unohtumaton kokemus, eikä miehelle tule mieleen koko kilpailusta mitään negatiivista.

– Tykkäsin jopa kilpailutilanteesta. Se ei missään vaiheessa stressannut minua. Vauhtihan siinä on päällä aamusta iltaan varsinkin finaaliaikaan. Ne pienet vapaa-ajat olivat sitten laulujen treenaamista, Pete muistelee.

Kilpailun hektisyydestä huolimatta Pete sanoo kaiken olleen treenaamisen väärti.

– Mulle jäi ihan mielettömän hyvät fiilikset. Ymmärrän hyvin, miksi hakijoita on niin paljon. Jos finaaleihin asti pääsee, niin se on aivan mieletöntä aikaa. Sitä kannattaakin tavoitella.

Kisan unohtumattomin hetki Petelle oli finaalien ensimmäinen esiintyminen.

– Olin ollut musikaaleissa joskus mukana, mutta en koskaan niin isolla lavalla. Siellä oli mielettömät led-valoseinät takana ja kamerat pyörivät ympärillä. Lauloin silloin Toton Hold the Line -kappaleen. Olin päättänyt vetää sen paikoillani ja keskittyen. Kun ensimmäiset tahdit sitten lähtivät ja tuhatpäinen yleisö mylvi, niin tajusin, että nyt täytyy antaa mennä ja nauttia siitä fiiliksestä. Adrenaliinipiikki iski ihan yhtäkkiä ja jorasin siellä lavalla ihan hikipäissäni. Sen hetken muistan aina.

Viime kauden Idols-kilpailua televisiosta seurannut Pete paljastaa, että ohjelman tunnusmusiikki saa yhä sukat pyörimään hänen jaloissaan.

– Aina, kun kuulen Idols-tunnarin, niin veri alkaa kiertää veri jaloissa. Se oli finaaleissa merkki siitä, että silloin täytyy siirtyä lavalle. Se on jännää, kun tulee sellainen fiilis, että pitääkö tässä nyt hypätä lavalle, Pete nauraa.

Elämää lapsen ehdoilla

Kesällä Pete on palannut vanhan ammattinsa pariin opettamaan golfia. Kulunut kuukausi hänellä on kuitenkin mennyt isyyslomaa viettäen.

– Olen kuukauden vanhan tytön onnellinen isä. Nyt mennään pikkuisen ehdoilla ja se on tärkein asia tällä hetkellä. Arki menee oikeastaan siinä aika hyvin. On hauskaa, kun tyttö on vielä niin pieni. Aika menee todella nopeasti. On mukava olla lapsen elämässä mukana, Pete hehkuttaa.

Jos nukun kiltisti sohvalla… esikoisalbuminsa syksyllä 2006 julkaissut Pete keikkailee yhä ahkerasti bändinsä kanssa. Musiikin osalta luvassa ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mitään uutta.

– Teemme bändin kanssa pääasiassa viikonloppuisin keikkaa. Kesällä on ollut hiljaisempaa, mutta elokuussa on jo paljon enemmän keikkoja ja tahti kiihtyy loppuvuotta kohden.

Idols on poikinut Petelle paljon myös tv-töitä. Hänet nähtiin muun muassa juontajana MTV3-kanavalla keväällä esitetyssä Eläinten puisto -sarjassa sekä biisikärpäsen katsojapelissä.

– Mieluisinta on se, että saan tehdä montaa juttua. Silloin ei pääse ikinä kyllästymään. TV:n tekeminen on hauskaa, joten toivottavasti pääsen tekemään juontohommia vielä lisää. Isoimmat fiilikset saan kuitenkin siitä, kun nousee lavalle bändin kanssa.

Entä hiljentääkö isäksi tulo keikkatahtia?

– No sitä ei vielä tiedä. Kyllä mä ihan yhtä energisen siellä lavalla esiinnyn, vaikka yöt nukkuisinkin vähän pätkittäin. Tietenkin sitä aina haluaa mahdollisimman pian kotiin, kun tietää, että siellä on perhe odottamassa, Pete hymyilee.

Kymmenen kysymystä Idolsista

Miten Idols muutti elämäsi?

Salamajulkisuus hätkähdytti aluksi, koska se tapahtui niin nopeasti. Kun lähdimme ensimmäisten finaalien jälkeen muiden finalistien kanssa ostoksille yhteisestä Idols-kämpästä, niin yhtäkkiä kaikki tunnistivat meidät. Muuten olen mielestäni pystynyt elämään ihan normaalia elämää. Tietysti sain musiikin parista hirveästi uusia ystäviä, mikä on kiva juttu.

Tekisitkö kaiken uudestaan – osallistuisitko vielä Idolsiin?

Miksi osallistuisin uudestaan, kun olen saanut jo laulajan ammatin. Sitä lähdin kisasta hakemaankin. Kyllä mulle riittää ihan se katsomossa istuminen Idolsin aikana.

Miten neuvoisit neloskauden kilpailijoita, millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomio koelaulutilanteessa?

Mielestäni tärkeintä on se, että menee koelauluhuoneeseen nöyrästi, muttei nöyristellen. Tärkeintä on kävellä sisään iloisella ilmeellä ja sellaisella asenteella, että aikoo tehdä parhaansa. Jos menee sisään anteeksipyydellen, niin se ei ole oikea meininki. Silloin ei ole tullut kisaan pärjäämään. Asennetta pitää olla.

Miten kannattaa valmistautua etukäteen?

Nyt kun ensimmäisiin koelauluihin on aikaa enää muutama päivää, niin toivottavasti ne, jotka aikovat lähteä tosissaan pärjäämään, ovat treenanneet kunnolla. Osa on ehkä treenannut koko elämänsä, mutta toivottavasti kaikki ovat harjoitelleen koelaulubiisiä ainakin viimeisen kuukauden ajan joka päivä. Vaikka biisi menee kotona täydellisesti, niin se on ihan erilainen tilanne, kun on h-hetki kyseessä.

Jäikö joku hauska sattumus tai erityinen asia mieleen koelauluista?

En muista mitään yksittäistä juttua. Kyllä ne muistot menevät enemmänkin niihin finaalimuistoihin. Koelaulut olivat ensin, mutta sitten oli kuitenkin taukoa. Mielestäni todellinen kilpailu alkaa vasta teatteriviikonlopusta, missä on noin satakunta jäljellä. Sinne vaan terveisiä kokelaille, että siellä se hauska vasta kunnolla alkaa.

Mitä sanoisit koelauluun tuleville tuomareista?

Mielestäni tuomareita ei kannata yrittää miellyttää, vaikka laulaakin heille ja eläytyy siihen biisiin. Kaikki teennäinen miellyttäminen on syytä unohtaa. Tuomarit ovat niin kokeneita, että he näkevät sellaisen silmän räpäyksessä. Kannattaa olla oma itsensä ja mennä tuomareiden eteen kunnon asenteella ja superhyvällä treenillä, niin kyllä hekin sen huomaavat. Tuomareista ei kannata ottaa stressiä. He ovat rentoja tyyppejä, vaikka yrittävätkin olla vähän julman näköisiä koelaulutilanteessa.

Miten neuvoisit uusia Idols-kilpailijoita suhtautumaan julkisuuteen?

Tavallaan joskus saattaa olla hyvä, että tekee jotain kohahduttavia juttuja ja saa julkisuutta sen kautta. Se on yksi ihan toimiva linja, mutta se ei välttämättä vaikuta suosioon. Itse valitsin sen linjan, että koetan olla tekemättä mitään tyhmyyksiä ja sekin on toiminut.

Julkisuus tulee niin äkkiä, että kannattaa muistaa, ettei se tee kenestäkään yhtään parempaa ihmistä. Varsinkin nuoret kilpailijat saattavat sekoittaa pään nopeasta julkisuudesta. Kannattaa pitää mielessä, että sitä on yhä se sama jamppa ja samat kaverit kuin aina ennenkin, niin ei tule lauottua tai tehtyä mitään tyhmyyksiä.

Aiotko seurata Idolsia tulevalla kaudella?

Tottakai! Jos vain on mahdollista, niin mielelläni menen katsomaan finaaleja myös ihan paikanpäälle. Niitä on kiva käydä katsomassa, kun pystyy samaistumaan siihen fiilikseen, mikä kilpailijoilla on. Se on unohtumatonta, kun kokemattomana pääsee yhtäkkiä isolle lavalle.

Mitä odotat Idolsin neljänneltä tuotantokaudelta?

Kyllä mä odotan kovatasoista kisaa. Toivottavasti mukana on monipuolisia laulajia eri genreistä. Idols vaatii aika paljon muuntautumiskykyä ja on osattava vähän jokaista genreä. Sellainen, joka on hyvä persoona ja pystyy vetämään monipuolisesti vähän kaikenlaista omalla makealla tyylillään, niin sitä on mukava katsoa.

Viime vuonna hevillä ei hävitty – millaiset tyypit ja tyylisuunnat pärjäävät tänä vuonna?

Tärkeintä on, että hallitsee oman tyylinsä hyvin ja pystyy muuntautumaan. Täytyy löytyä jotain syvyyttä, ettei jää orjaksi omaan tyyliinsä. Niin kuin Arikin näytti, että häneltä taittuu Kirkan hempeämpi biisi. Ja Meurmanin Lapin kesä oli ylivoimaisesti paras suoritus viime kaudella. Häneltä ei odottanut mitään sellaista.

On ihan sama mitä tyyliä vetää, mutta finaalissa pitää pystyä yllättämään ja laulamaan ihan toisentyylistä musiikkia. Sehän siinä on koko ohjelman suola.

Idols-kuume nousee, sillä Tampereen koelauluihin on aikaa enää kolme päivää! Mukaan voi ilmoittautua vielä paikan päällä. Lue tarkemmat ohjeet!

Teksti: Sanna Jokinen

Kuvat: MTV3, Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.