Mainos

Pesula-ala pelkää Viron kilpailua

Pesula-alalla pelätään, että suuret suomalaisyritykset alkavat ostaa pesulapalvelunsa Virosta. Suuret laivayhtiöt pesettävät jo pyykkiään naapurimaassa.

Pesula-alalla pelätään kovenevaa Viron kilpailua.

Suomalaiset pesulatyöntekijät ovat huolissaan alan työpaikkojen valumisesta Viroon. Tällä hetkellä Virossa pyykkiään pesettävät suuret laivayhtiöt, mutta alalla pelätään myös esimerkiksi hotelliketjujen siirtävän pyykkihuoltonsa Suomenlahden eteläpuolelle.

Laivayhtiöiden päätös ostaa pesulapalvelujaan Virosta näkyy jo alan työllisyydessä Suomessa, kertoo työehtosihteeri Nina Laine-Tuominen Kemianliitosta.

-Nyt esimerkiksi Silja Linen pyykin siirtyminen Eestiin aiheutti sen, että noin 50 ihmisen irtisanomisista aloitettiin neuvottelut. Osa näistä irtisanomisista on jo suoritettu, mainitsee Laine-Tuominen.

Virossa pesula-alan palkat ovat vain neljänneksen Suomen vastaavista. Halvempi hintataso takaa laivayhtiöille selvää säästöä, sillä esimerkiksi Silja Line -varustamon laivoilta tulee pyykkiä viisi miljoonaa kiloa vuodessa. Yhtiön budjetissa se on kolmanneksi suurin menoerä ja tärkeä tekijä laivayhtiöiden keskinäisessä kilpailussa.

-Meidän täytyy hakea lisäsäästöjä, kun kustannustehokkuutta vaaditaan ja myöskin marginaalit pienenevät näillä näkymin, kun Alko ja Systembolaget pudottavat ulosmyyntihintojaan, toteaa hotelli- ja ravintolatoiminnan johtaja Markus Fabricius Silja Line -varustamosta.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 22.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.