Pese kädet, ota rokote – flunssan ehkäisyn yleisimmät harhaluulot!

Pese kädet, aivasta hihaan ja ota flunssarokote. Hyviä vinkkejä, mutta eivät välttämätttä suojaa sinua sairastumiselta.

Flunssakausi jyllää ja moni tekee kaikkensa, jotta ikävät pöpöt eivät tarttuisi. Monet flunssavinkit voivat kuitenkin vaikuttaa juuri päinvastoin, mikäli et ole tarkkana.

Käsien pesu

Käsien peseminen on tehokas tapa ehkäistä flunssaa, mutta kiireessä hutaistuna sen vaikutus ei olekaan niin hyvä. Tärkeintä on saippuoida käsiä noin 20 sekunnin ajan ja tehdä se huolella – muista esimerkiksi sormien välit ja sormukset.

Käteen aivastaminen

Usein neuvotaan laittamaan käsi suun eteen, kun aivastat, mutta kun tämän jälkeen tartut ovenkahvaan tai kosket tietokoneen näppäimistöä, siirrät pöpöt eteenpäin.

Opettele aivastamaan hihaasi tai nenäliinaan, niin et tartuta pöpöjä yhtä helposti.

Antibakteerinen saippua

Flunssa on virustauti, johon antibakteerinen saippua ei tepsi. Sen sijaan saatat pestä pois hyvää tekeviä bakteereja, jolloin viruksen on helpompi päästä käsiksi elimistöösi.

"Jos en välitä flunssan ensimmäisistä oireista, en tule kipeäksi"

Moni kuvittelee, että jos flunssan ensioireista ei välitä, tauti menee itsestään ohitse. On sanomattakin selvää, että tämä ei ole totta.

Kun havaitset kurkkusi kipeytyvän tai olon tuntuvan kipeältä, mene heti lepäämään ja lääkitse itseäsi. Näin voit helpottaa oireita ja lyhentää taudin kestoa.

"Flunssarokote suojaa minua täysin!"

Otit influnssarokotteen, joten et voi tulla kipeäksi?

Rokote otetaan kausi-influenssaa vastaan, mutta se ei tarkoita, ettet voisi tulla kipeäksi. Flunssa sen sijaan on lievempi hengityssairaus, joka vetää petiin muutamaksi päiväksi, mutta influenssa on vakavampi sairaus, joka voi sairastuttaa viikoiksi.

Rokote on ikään kuin turvavyö, joka on hyvä lisäturva, mutta ei ehkäise kolaria täysin.

Juttua tarkistettu 21.1.2013 kello 12:13 – influenssan ja flunssan ero vaati tarkennusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja