Perustuslakivaliokunta: Turvapaikkakäsittelyyn vauhtia

Valiokunnan mielestä turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat liian pitkiä ja niiden lyhentämiseen pitäisi kehitellä ratkaisuja. Valiokunta haluaa myös parantaa turvapaikan hakijoiden oikeusturvaa niin sanotuissa pikakäännytystapauksissa.

Uuteen ulkomaalaislakiin on kaavailtu liikaa kieltoja valittaa viranomaisten päätöksistä. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mielestä kieltoja on karsittava, jotta laki voitaisiin hyväksyä ilman vaikeutettua säätämisjärjestystä. Hallituksen esityksen mukaan ulkomailla oleva ulkomaalainen ei voisi valittaa esimerkiksi siitä, jos Suomen edustusto on evännyt häneltä muukalaispassin.

Perustuslakivaliokunta torjuu myös kiellot valittaa päätöksistä, joilla maahan jäämään pyrkivä ulkomaalainen voidaan velvoittaa ilmoittautumaan määräajoin poliisille tai luovuttamaan matkustusasiakirjansa ja matkalippunsa tai antamaan vakuuden oleskelu- ja paluukustannuksistaan.

Perustuslakivaliokunta viimeisteli tänään lausuntonsa ulkomaalaislakiesityksestä. Uusi laki oli tarkoitus hyväksyä jo viime vaalikaudella, mutta silloin se raukesi ajanpuutteen vuoksi. Pitkät käsittelyajat ovat olleet suurin ongelma ulkomaalaisasioiden käsittelyssä, eikä tilanne näytä korjaantuvan lainuudistuksen myötä. Perustuslakivaliokunta totesi, ettei hallituksen esitys tuo olennaisia muutoksia menettelytapoihin.

Turvapaikkamenettelyä muutettiin vuonna 2000 siten, että niin sanottu pikakäännytys tuli mahdolliseksi. Jos hakija on saapunut ns. turvallisesta maasta, hakemus on ratkaistava seitsemän päivän aikana. Valiokunnan mielestä näin kaavamainen sääntely voi johtaa siihen, että selvitystä ei ehditä tehdä riittävän huolellisesti. Sen vuoksi valiokunta suosittaa, että päätösharkinta saisi erityisistä syistä kestää pidempään.

Maahanpyrkijöiden valitusoikeuksien lisäksi tiukempia muutosvaatimuksia valiokunnalla oli pariin muuhun lainkohtaan. Ilman tarvittavia asiakirjoja matkustajan tuoneelta liikenneyhtiöltä saa periä korvauksen vasta, kun asiasta on lainvoimainen päätös. Massamuuttotilanteissa tilapäisestä järjestelykeskusvaiheesta pitää valiokunnan mielestä selvitä lyhemmässä ajassa kuin kahdessa viikossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat