Mainos

Perustuslakivaliokunta: Sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys kerrottava

Perustuslakivaliokunnan mukaan hedelmöityshoidosta syntyneellä henkilöllä on oikeus 18 vuotta täytettyään saada tietää sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mielestä hedelmöityshoidosta syntyneellä henkilöllä on oikeus 18 vuotta täytettyään saada tietää sukusolujen luovuttajan henkilöllisyys, vaikka luovuttaja ei olisi antanut siihen suostumustaan.

Valiokunta antoi lausunnon hallituksen esityksestä, joka koskee sukusolujen ja alkioiden käyttöä hedelmöityshoidossa. Hallituksen esityksen mukaan lapsi voisi saada 18-vuotiaana tiedon luovuttajan henkilöllisyydestä vain, jos tämä suostuu siihen. Muussa tapauksessa tarjolla olisi vain henkilökuvaus.

Perustuslakivaliokunnan mielestä oikeus henkilökohtaiseen identiteettiin liittyy perustuslaissa turvattuun yksityiselämän suojaan. Olisi outoa, jos henkilön alkuperästä olisi tietoa viranomaisella, mutta ei hänellä itsellään. Valiokunnan esittämä muutos on edellytys sille, ettei laki vaadi perustuslain säätämisjärjestystä.

Luovuttajan tulee olla tietoinen tästä henkilöllisyytensä paljastamismahdollisuudesta suostuessaan sukusolujensa käyttöön hedelmöityshoidossa. Laki antaa periaatteessa mahdollisuuden hedelmöityshoitoihin myös yksinäisille naisille ja lesbopareille. Luovuttaja voidaan kuitenkin vahvistaa syntyvän lapsen isäksi.

Perustuslakivaliokunta pitää ongelmallisena, että luovuttaja sitoutuu jo useita vuosia etukäteen mahdolliseen isyytensä vahvistamiseen. Lausunnon mukaan yhteiskunnassa vallitsevien arvojen valossa on lisäksi ongelmallista, että esityksen mukaan tietty osa lapsista syntyy lähtökohtaisesti lainsäädännön seurauksena isättömiksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.