Mainos

Perustuslakivaliokunta näpäytti hallitusta EKP-asiassa

Eduskuntaa olisi pitänyt kuulla Euroopan keskuspankin toimivaltaa koskevaa päätöstä valmisteltaessa, toteaa perustuslakivaliokunta.

Kyseessä on jo EU-tasolla vahvistettu päätös, jonka mukaan jäsenmaiden on kuultava Euroopan keskuspankkia valmisteltaessa lainsäädäntöä pankin toimivaltaan kuuluvista asioista. EU-maat sopivat asian jo kesäkuun lopussa. Valtiovarainministeriö tulkitsi päätöksen vain täsmentävän Maastrichtin sopimuksen määräyksiä, ja antoi ehdotuksen eduskunnalle vain tiedoksi.

Perustuslakivaliokunta taas katsoo, ettei perustamissopimuksen täsmentäminen riitä perusteeksi olla kysymättä eduskunnan kantaa. Valiokunta muistuttaa, että hallitusmuodon ja valtiopäiväjärjestyksen mukaan eduskunnan on osallistuttava kaikkien niiden EU-säännösten valmisteluun, jotka kuuluisivat eduskunnan toimivaltaan, jos Suomi ei olisi EU:n jäsen. Tehty EU-päätös olisi pitänyt antaa eduskunnan käsittelyyn myös siksi, että se koskee osittain asioita joita säädellään perustuslain tasolla, ja vaikuttaa lainsäädäntökäytäntöön, valiokunta toteaa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.