Mainos

Perustuslakivaliokunta kuuli Alhon näkemyksiä

Entinen ministeri Arja Alho (sd.) arvioi, ettei häntä vastaan tehdyn ministerivastuulain mukaisen muistutuksen käsittelyssä ole löytynyt mitään laittomaan toimintaan tai huolimattomuuteen viittaavaa. Alho kommentoi tänään perustuslakivaliokunnan kokouksessa valiokunnan selvittelytyössä esille tullutta aineistoa.

Alho myönsi tehneensä tapaus Sundqvistin osalta poliittisen virhearvion, joka on tuottanut vahinkoa sosiaalidemokraateille. Tämä puoli asiasta ei kuitenkaan liity perustuslakivaliokunnan työhön. Puolitoista tuntia kestänyt Alhon esiintyminen perustui sekä hänen omaan toivomukseensa että valiokunnan noudattamaan käytäntöön. Alholla on ollut tilaisuus tutustua kirjallisesti valiokunnalle annettuihin lausuntoihin.

Ville Itälän (kok.) johtama valiokunta on päässyt työssään loppusuoralle. Alhon toimintaa Ulf Sundqvistin vahingonkorvausasiassa tutkittaessa on valiokunnassa vieraillut syksyn mittaan Alhon, Sundqvistin ja pääministeri Paavo Lipposen (sd.) ohella Arsenal-Sillan, valtion vakuusrahaston, oikeuskanslerinviraston, poliisin ja ulosottoviraston edustajia. Oman näkemyksensä ovat lisäksi esittäneet valtiosääntöoikeuteen, rikosoikeuteen ja hallinto-oikeuteen perehtyneet asiantuntijaprofessorit.

Valiokunnan lausunto valmistuu aikaisintaan helmikuussa, koska sitä ei haluta tehdä ennen Sundqvistiin liittyvän poliisitutkinnan päättymistä. Poliisi ei ole kertonut oman työnsä aikataulusta, eikä valiokuntakaan ole tehnyt siihen liittyviä tiedusteluja. Alho selvitti tänään perustuslakivaliokunnalle erityisesti omaa näkemystään Sundqvistin omaisuuden ulosottoselvityksestä ja ulosoton keskeyttämisestä.

Alho myönsi oikeaksi vakuusrahaston virkamiehen kertomuksen siitä, että Alho vastusti ministerinä laajan iskutyyppisen Sundqvistin tulo- ja omaisuusselvityksen tekemistä. Alhon mielestä 1. syyskuuta tehty ulosottoselvitys oli riittävä. Selvityksen mukaan Sundqvistin konsulttipalkkioista 75 prosenttia oli ulkomaisilta toimeksiantajilta, joten niitä ei saatu ulosoton piiriin.

Alho toisti näkemyksensä, jonka mukaan hänestä ei ollut viisasta kiirehtiä selvitystä kotimaisista toimeksiantajista kesken sovitteluneuvottelujen. Se olisi vienyt Sundqvistilta maksukyvyn. Alho ei myöskään halunnut estää Sundqvistia hankkimasta ulkopuolista rahoitusta hänelle lopulta sovitellun 1,2 miljoonan markan vahingonkorvauksen maksamiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.