Perustuslakikiista jakoi presidenttiehdokkaita

Ensimmäisen kaikkien ehdokkaiden yhteisen televisioväittelyn teemoina olivat johtajuus, visiot ja Suomen suunta.

Kriisinhallintalain kohtalo ja siihen liittyvä hallituksen esitys perustuslain muuttamisesta jakoivat odotetusti ehdokkaiden mielipiteet TV1:n suuressa vaalikeskustelussa illalla. Opposition ehdokkaat syyttivät hallitusta perustuslain politisoimisesta ja liian kevytmielisestä pyrkimyksestä uusia tuoretta lakia.

Hallituksen menettelyä puolusti tiukasti pääministeri Matti Vanhanen. Hän sai "sisarellista tukea" presidentti Tarja Haloselta, joka korosti, ettei hän edusta hallituspuolue SDP:tä.

Hallituksen kriisinhallintalakiesityksen takana ollut Halonen korosti, että on hallituksen ratkaistavissa, miten on oikea tapa menetellä eduskunnassa. Halosen mukaan hallitus on arvioinut todennäköisesti aivan oikein, että on kyse poliittisesta päätöksenteosta, joka kuuluu koko eduskunnalle.

Kaikki presidenttiehdokkaat esiintyivät nyt ensimmäistä kertaa yhteisessä televisiokeskustelussa. Väittelyn teemoiksi oli valittu johtajuus, visiot ja Suomen suunta.

Halinen: Ei salaisia sopimuksia

Halonen kiisti, että hän ja Vanhanen olisivat tehneet kriisinhallintalain sisällöstä sopimuksen, jossa presidentti suostui luopumaan YK-mandaatista ja sai vastineeksi lupauksen viimeisestä sanasta nopean toiminnan joukkojen lähettämisessä.

Vanhanen sanoi hallituksenkin hakevan vastuunjakajia. Hän painotti, ettei ole helppo tehdä päätöstä nopealla aikataululla suomalaisten sotilaiden lähettämisestä

Vanhasen mukaan jokaisella osapuolella, hallituksella, presidentillä ja eduskunnalla on oltava asiassa veto-oikeus. Pääministerin mukaan kiista piti ratkaista, ettei se olisi jäänyt vellomaan presidentinvaalien alla käytävissä keskusteluissa.

Kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö kuvaili perustuslakia itsenäisyyden kirjalliseksi ilmaisuksi, jota ei parin päivän huumassa tule lähteä muuttamaan. Niinistö uskoi, että määräaikainen poikkeuslakikin olisi saattanut olla parempi ratkaisu kuin hallituksen pyrkimys näyttää maa valtaansa.

Itse asiasta eli presidentin osallistumisesta päätöksentekoon olivat kaikki yhtä mieltä vihreiden Heidi Hautalaa lukuunottamatta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat