Mainos

Perustuslakiesitys viivästyy

Esitys uudesta perustuslaista ei valmistukaan vielä aivan lähiaikoina. Oikeusministeriöstä kerrottiin tiistaina, että esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle tammikuussa. Aiemmin on lähdetty siitä, että kansanedustajat pääsisivät perehtymään esitykseen jo ennen joulua.

Perustuslaki 2000 -komitean paljon kiistellystä mietinnöstä annettujen lausuntojen yhteenveto on valmistunut ministeriössä. Lausunnot saatiin puolueilta, eduskuntaryhmiltä, ministeriöiltä, eräiltä tuomioistuimisilta ja viranomaisilta sekä useilta järjestöiltä. Lausunnonantajia oli kaikkiaan 64.

Yhteenvedosta ilmenee mm., että SDP:n eduskuntaryhmä ja itse puolue ovat jossain määrin eri kannalla. Eduskuntaryhmä kannatti komitean ehdotusta hallituksen muodostamisesta ja pääministerin valinnasta. Puolueen näkemys poikkesi yksityiskohdissa komitean ehdotuksista.
Komitean ehdotuksen mukaan eduskunta valitsisi pääministerin. Sen jälkeen tasavallan presidentti nimittäisi pääministerin tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittäisi pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.

Komitea luovutti mietintönsä kesäkuussa. Siinä ehdotetaan yhtenäistä perustuslakia. Uuteen Suomen Hallitusmuotoon koottaisiin kaikki perustuslain tasoiset säädökset. Nykyiset neljä perustuslakia eli vuoden 1919 hallitusmuoto, vuoden 1928 valtiopäiväjärjestys sekä vuodelta 1922 olevat laki valtakunnanoikeudesta ja ns. ministerivastuulaki kumottaisiin.
Lausunnoissa suhtauduttiin poikkeuksetta myönteisesti ehdotukseen kaikkien perustuslakien kokoamisesta yhteen. Myös komitean perusratkaisuja ja ehdotettua uuden perustuslain rakennetta tuettiin yleisesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.