Mainos

Perustuslakien postitus kompuroinut jo alkumetreillä

Uuden perustuslain postitus jokaiseen kotiin on tökkinyt heti alkumetreillä. Pahimmillaan jopa tuhannet taloudet ovat saattaneet saada esitteet muulla kuin omalla äidinkielellään.

laki

Tarkkoja määriä virheellisistä lähetyksistä ei tiedä sen paremmin eduskunta kuin Postin henkilöstökään. Toistaiseksi Posti on saanut 165 valitusta väärästä aineistosta. Eduskuntaan saakka valituksia on tullut muutamia kymmeniä. Parillesadalle soittajalle on nyt lähetetty uudet esitteet heidän omalla äidinkielellään.

Postin aluepäällikön Veli-Matti Peltolan mukaan virhe aiheutuu postituksessa sattuneen inhimillisen virheen takia. Kuoritusvaiheessa osa ruotsinkielisestä aineistosta on sujahtanut vahingossa suomenkieliseen kuoreen ja päinvastoin. Näin talouteen on oikeasta kuoresta huolimatta jaettu vääränkielisiä esitteitä.

Kuoritukset hoitaa Postin osittain omistama Aakkos-Printmail. Joissakin tapauksissa myös täysin suomenkielinen talous on saanut ruotsinkielisen aineiston ruotsinkielisessä kuoressa. Tuotantokonsultti Heikki Laineen mukaan tämä johtuu siitä, että suomenkielisen kimpun joukkoon on eksynyt ruotsinkielistä materiaalia.

Kuka on ruotsinkielinen?

Erehdyksiä on sattunut myös siksi, että Postin arvio talouden äidinkielestä on väärä.

-Meidänkin on vaikea tietää, mikä on ruotsinkielinen talous. Kielimääritelmää ei ole välttämättä Postin rekistereissä tehty, vaan olemme määritelleet sen muun postin mukaan, esimerkiksi ruotsinkielisen osoitteen ja lehtien perusteella, selvittää aluepäällikkö Veli-Matti Peltola. Hänen mukaansa Postilla on epäselvissä tapauksissa ohje jakaa oppaat sekä ruotsin- että suomenkielisinä.

Virheet ovat nyt kuitenkin tiedossa, ja parannustakin on postilaisten mukaan luvassa.

-Toimipaikkoihin on mennyt viestiä, jossa on painotettu jakelun tärkeyttä ja tarkkuutta, jotta kaikki tulee jaettua oikein, kertoo Peltola. Hänen mukaansa turhat esitteet voi halutessaan palauttaa postikonttoriin, mutta mitään velvoitetta siihen ei ole.

Sekä Peltola että Laine pitävät valitettavana sitä, että kaikki virheellisiä lähetyksiä saaneet eivät vaivaudu ilmoittamaan häiriöstä Postille. Näin ollen myöskään virheitä ei pystytä paikkaamaan.

Puolet oppaista vielä matkalla

Opaskirjasta alettiin postittaa tällä viikolla. Toistaiseksi ne on ehditty jakaa noin puolelle saajista eli miljoonaan talouteen lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Turun alueella. Loput esitteet jaetaan viikoilla 9 ja 10.

Kaikkiaan uusia perustuslakiesitteitä on noin 2,4 miljoonaa, joista 160 000 on ruotsinkielisiä. Myyntijohtaja Risto Savikon mukaan virheisiin on varauduttu, joten kenenkään ei pitäisi jäädä ilman esitteitään.

Tiedot virheistä voi soittaa Postin ohjauskeskuksen ilmaisnumeroon 02045-17699 sekä palvelunumeroihin 9800-7100 (suomenkieliset) tai 9800-27100 (ruotsinkieliset).
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.