Mainos

Perusta löytyi muinainen kaupunki

Arkeologit ovat löytäneet Pohjois-Perusta muinaisen Wari-intiaanikulttuurin kaupungin. Vaikka rauniolöydöt eivät sinällään ole maassa kovin harvinaisia, on uusin tulokas erityisen arvokas esineistönsä ja sijaintinsa takia.

Tutkijat uskovat, että kaupunki toimii niin sanottuna puuttuvana renkaana Perun suurten intiaanikulttuurien välillä, eli se yhdistää toisiinsa aluetta vuorollaan hallinneet mochet, warit ja inkat.

Moche-kulttuurin kukoistuskautta olivat vuodet 100-600. Wari-valtion on arveltu sitten syrjäyttäneen sen ja hallinneen seuraavat noin viisisataa vuotta ennen inkojen nousua noin vuoden 1100 tienoilla. Warien ja inkojen yhteyksistä on paljon näyttöä, mutta aiempi siirtymä Mochen ja Warin välillä on ollut kiistanalaisempi. Juuri tämän aukon tuore löydös saattaa paikata.

Tutkijat perustavat puuttuva rengas -oletuksensa kaupungista löytyneisiin vaatteiden ja keramiikan palasiin sekä ihmisuhrauksista vihjaaviin seikkoihin, kuten erään kallionkielekkeen alla lojuvaan luukasaan. Arkeologi Cesar Sorianon mukaan ne osoittavat, miten alueen aiemman Moche-kulttuurin piirteitä säilyi vielä warienkin aikana.

Kyseessä ovat samalla varhaisimmat jäänteet Wari-kulttuurista Pohjois-Perussa.

Ylivaltaan teitä pitkin

Wari-kulttuuri sai ilmeisesti alkunsa Keski-Perussa Ayacuchon laaksossa. Sen keskuspaikka oli Warin kaupunki, jonka rauniot peittävät yli kymmenen neliökilometrin alan.

Syntysijoiltaan warit levittäytyivät tehokkaasti koko Perun alueelle sotaisan voimapolitiikan avulla. He valtasivat naapurialueet ja pakottivat muut kansat sulautumaan omaan kulttuuriinsa.

Waria pidetään myös Andien ensimmäisenä keskusjohtoisena valtiona, sillä se kykeni pystyttämään laajan hallintokeskusten verkon ja kattavan tieverkoston. Kaupunkinsa warit rakensivat nykyisen ruutukaavan malliin, ja talot olivat kivisiä ja jykeviä.

Noin vuoden 1000 tienoilla imperiumi alkoi kuitenkin romahtaa ja suuret kaupungit hylättiin. Syytä warien alamäkeen ei tunneta, mutta inkat olivat jo valmiina ottamaan heidän paikkansa sekä valjastamaan mainiot tiet omiin tarkoituksiinsa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.