Mainos

Perussuomalaisten suosion syy paljastui

Äänestäjien halu muuttaa politiikan vanhoja valta-asetelmia siivitti perussuomalaiset suureen vaalivoittoon viime kevään eduskuntavaaleissa. Tämä oli ylivoimaisesti tärkein tekijä, kun puoluetta äänestäneet perustelivat valintaansa kansallisessa vaalitutkimuksessa.

Tutkija Sami Borgin mukaan perussuomalaisten kannattajiksi siirtyneet perustelivat valintojaan hyvin eri tavoin. Yksi tärkeimpiä asiakysymyksiä oli perussuomalaisten EU-kriittisyys. Sen sijaan halu hillitä maahanmuuttoa oli merkittävä puoluevalinnan peruste vain perussuomalaisten vakiintuneille kannattajille.

Lisäksi pitkään ehdokaspainotteiseen suuntaan kulkenut trendi katkesi eduskuntavaaleissa, kun yli puolet äänestäneistä piti puoluetta tärkeämpänä äänestyspäätökselleen kuin ehdokasta.

Näin ollen myös esimerkiksi julkkisehdokkaiden painoarvo oli aiempaa pienempi.

– On totta, että jossain määrin liittyy epäterveitä piirteitä tähän julkkisten kalasteluun, ja kyllä puolueet joutuvat erityisesti kunnallisvaaleissa miettimään sitä, keitä ehdolle asettavat. Nythän näyttää siltä, että media aivan aiheesta myös tarttuu herkästi siihen, jos ehdokkaiden taustalta löytyy jotain epäilyttävää tai sellaista joka ei ehdokkaalle oikein ole soveliasta, Borg kertoo MTV3 Uutisille.

Vaalit lisäsivät tuoreen vaalitutkimuksen mukaan kansalaisten kiinnostusta politiikkaan, vaikka vaalirahakohu oli muuttanut kansalaisten käsityksiä poliitikoista selvästi kielteisempään suuntaan ennen vaaleja.

Timo Soinin johtama puolue sai 39 kansanedustajaa, kun aiemmassa eduskunnassa heitä oli vain viisi. Borgin mukaan muista puolueista perussuomalaisten tukijoiksi siirtyneiden äänestäneiden määrä on niin suuri, että kannatuksen tason säilyttämisestä tulee perussuomalaisille kova haaste.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.