Perussuomalaisten suosio laskussa – "Puolueen pitäisi lähteä hallituksesta saadakseen kannatuksensa nousuun"

Politiikan tutkija Erkka Railo uskoo, että perussuomalaisten pitäisi lähteä hallituksesta saadakseen kannatuksensa nousuun. Hallitusvastuussa kahden porvaripuolueen kanssa kannatuksen nousu on epätodennäköistä, Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksessa työskentelevä Railo sanoo. 

Helsingin Sanomien puoluegallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt alempana kuin koskaan alkuvuoden 2010 jälkeen. Puoluetta äänestäisi 8,6 prosenttia vastanneista. 

Kannatusta on Railon mukaan syönyt erityisesti kilpailukykysopimuksen tuomat heikennykset työntekijän asemaan. 

– Huomattava osa puoluetta äänestäneistä on ollut tyytymättömiä. Vaalikamppailun aikana puolue lupasi myös, että se ei kannata leikkauksia sosiaaliturvaan, mutta niitäkin hallitus on tehnyt. 

Railo sanoo, että kannatuksen lasku aiheuttaa painetta puolueen puheenjohtajalle Timo Soinille, sillä puoleen on tarkoitus äänestää kesäkuussa uudesta puheenjohtajasta. 

Railo kuitenkin pitää hyvin epätodennäköisenä, että Jussi Halla-aho toisi puolueelle kannatusta takaisin. 

– Hänen johdossaan puolueen imago muuttuisi selvästi maahanmuuttovastaisemmaksi. Vaalivoitto edellyttäisi maltillisempaa linjaa. 

Halla-aho on sanonut lähtevänsä "hyvin todennäköisesti" ehdolle puheenjohtajakisaan. Soini ei ole vielä kertonut jatkoaikeistaan. 

"Kuntavaaleissa monta muuttujaa" 

Railo sanoo, että menestyäkseen kevään kuntavaaleissa perussuomalaisten pitäisi saada hallituksessa omaa politiikkaansa aiempaa paremmin esille. 

Hän kuitenkin huomauttaa, että gallupit ennustavat huonosti populististen puolueiden suosiota. Railon mukaan on todennäköistä, että puolueen suosio on parempi kuin mittauksissa. 

– Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa iso osa perussuomalaisten kannattajista teki äänestyspäätöksen vasta vaalipäivänä. 

Railo lisää, että vuoden 2012 kuntavaaleissa taas perussuomalaisten kannatus oli kolme prosenttiyksikköä huonompi kuin mielipidemittauksissa. 

– Kevään kuntavaaleissa on monta muuttujaa, hyvin vaikea arvioida, mitä tapahtuu.  

Lue myös:

    Uusimmat