Mainos

Perussuomalaisten rynnistys huomattu myös palmujen alla

Ulkomailla asuvilta suomalaisilta on tarjolla huhtikuun eduskuntavaaleissa reilut 200 000 tuhatta ääntä. Noin 20 000 heistä asuu Floridassa. Useita ulkosuomalaisia kotimaan asiat kiinnostavat vielä kymmenien vuosien ulkomailla asumisen jälkeenkin. Silti viime eduskuntavaaleissa ulkosuomalaisista äänesti vain kahdeksan prosenttia.

20 vuotta Floridassa asunut Jukka Seppänen kuuluu niihin, jotka äänestävät. Hän seuraa kotimaan asioita joka päivä.

– Luen MTV3:n ja iltapäivälehtien nettisivut päivittäin. Nyt tulee enemmän seurattua Suomen asioita ja politiikkaa kokonaisuutena. Suomessa asuessani kiinnostivat enemmänkin oman kylän ja maakunnan tapahtumat, sanoo Lappeenrannasta kotoisin oleva Seppänen.

Monella Floridan suomalaisella on kaksoiskansalaisuus, ja äänestäminen Suomen vaaleissa kunnia-asia. Yhdysvalloissa syntynyt ja siellä koko ikänsä asunut Arlene Tervakoski äänestää Suomen vaaleissa nyt ensimmäistä kertaa.

– Yritän koko ajan opiskella vaali-asioita, koska pääsen nyt ensimmäistä kertaa äänestämään Suomen kansalaisena. Sain kansalaisuuden vasta jokin aika sitten. Olen ylpeä äänioikeudestani ja aion varmasti käyttää sitä, Tervakoski sanoo.

Oman ehdokkaan löytäminen vaikeaa

Monelle ulkomailla äänestävälle suomalaiset poliitikot ovat tuttuja lähinnä nettilehtien kautta. Siksi oman ehdokkaan löytäminen on ulkosuomalaisille usein hakuammuntaa.

- Yritän seurata politiikkaa netistä ja löytää sieltä sen oman ehdokkaani. Tiedän, millaista tyyppiä haluan äänestää, mutta vielä en ole sellaista löytänyt, Arlene Tervakoski sanoo.

Paitsi netin, ulkosuomalaiset vannovat tiedonkulussa ikivanhan viestintäkanavan nimeen.

- Puskaradio on paras. Kun menee kahvilaan, niin siellähän ne kaikki asiat käsitellään juurta jaksain. Seuraan myös netistä oman maakunnan asioita, kertoo Pohjanmaalta kotoisin oleva Aimo Tervakoski.

Monet Floridan suomalaiset vierailevat tai asuvat välillä Suomessa, joten Pohjolan asiat ovat tapetilla päivittäin. Silti kotimaan politiikasta koko yhteisön puheenaiheeksi yltävät monesti vain skandaalit.

– Kyllä ne yleensä on tämmöiset Kanervan toilaukset ja Vanhasen toilaukset, jotka puhuttavat, kertoo puolet vuodesta Suomessa asuva Kari Repo.

Perussuomalaisten rynnistys gallupeissa on pantu merkille myös palmujen alla.

– Kyllä täälläkin puhutaan persuista ja Soinista paljon. Olen seurannut myös heidän gallup-menestystään mielenkiinnolla. En kuitenkaan ole niitä itse vielä valmis äänestämään, Repo toteaa.

Poikkeus ehdokkaiden joukossa

Ulkosuomalaiset elävät hajallaan ympäri maailmaa, joten ehdokkaille he eivät välttämättä ole kaikkein tärkein kampanjoinnin kohde. Poikkeuksen tekee SDP:n ehdokas Mikael Jämsänen, joka aloitti vaalikampanjansa Floridan suomalaisalueelta.

– Monet suomalaiset ovat asuneet täällä 20-30 vuotta ja huomaa, että kotimaan asiat ja varsinkin politiikka tuntuvat heistä kaukaisilta. Itse ajattelen, että on tärkeä tavoittaa myös nämä täällä asuvat tuhannet suomalaiset, Jämsänen sanoo.

– Niin ja pitää vielä lisätä, että onhan tämä kampanjointi mukavaa täällä lähes 30 asteen lämmössä, ehdokas nauraa.

Kevään eduskuntavaaleissa voi äänestää ulkomailla lähes 250 ennakkoäänestyspaikassa 91 eri valtion alueella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.