Perussuomalaisista löytynee joustohaluja, kunhan kasvot säilyvät

Vaalitulos enteilee työläitä, muttei missään nimessä mahdottomia hallitusneuvotteluja.

Jos ihmeitä ei tapahdu, hallituksessa ovat ainakin vaalivoittaja keskusta ja perussuomalaiset, jotka löytänevät monessa asiassa melko helposti yhteisen sävelen.  

Talouslinjauksissa perussuomalaiset on ollut porvaripuolueita vasemmalla ja vastustanut esimerkiksi indeksijäädytyksiä ja vaatinut varallisuusveron palautusta. Joustohaluja talouskysymyksiin kuitenkin löytynee, varsinkin jos perussuomalaiset saa läpi itselleen symbolisesti tärkeitä asioita esimerkiksi maahanmuuton kiristämisessä, kehitysavun leikkaamisessa tai autoverotuksessa.  

Vaalituloksen perusteella hallitukseen soviteltaneen myös kokoomusta, jolla voi olla keskustaa suurempia hankaluuksia löytää yhteistä linjaa perussuomalaisten kanssa. Kokoomus on korostanut esimerkiksi työperäisen maahanmuuton tärkeyttä, joka ei helposti istu perussuomalaisten ajatusmaailmaan.  

Myös perussuomalaisten eurolinjaukset voivat olla muille kova pala purtavaksi. Perussuomalaiset on suhtautunut nuivasti Kreikan mahdolliseen uuteen apupakettiin, mutta aivan ehdotonta eitä Soini ei ole paketille sanonut.    

Puolustuspolitiikka tuskin aiheuttaa kitkaa hallitusneuvotteluissa, olivat siellä ketkä hyvänsä.   

Ovenrako auki SDP:lle

Vaalikampanjoissaan kaikki puolueet olivat halukkaita sopeuttamaan taloutta, mutta kokoomuksen kuuden miljardin sopeutuslinja oli selvästi muita kovempi. Sopeutuksia on odotettavissa, mutta tuskin kokoomuksen toivomassa laajuudessa. Myös työnteon kannustavuutta pyrittäneen lisäämään.   

Sipilä on korostanut useaan otteeseen, että puolueiden vaalisijoituksella ei ole hallitusneuvottelujen kannalta suurta merkitystä, vaan luottamus ja hallitusohjelma ratkaisevat. Ovi hallitukseen on yhä raollaan myös vaalitappion kokeneelle SDP:lle. SDP ja perussuomalaiset voisivat löytää toisensa esimerkiksi talouspolitiikassa helpommin kuin kokoomus ja perussuomalaiset.   
Jos kolme suurta puoluetta löytää yhteisymmärryksen, pienemmät puolueet saatetaan helposti jättää neuvotteluissa rannalle.

Perussuomalaisten Timo Soini on sanonut suoraan, ettei kaipaa "takiaispuolueita". Vaalivoittonsa puolesta vihreät voisi sopia hallitukseen, mutta puolueen näkemyserot perussuomalaisten kanssa ovat massiiviset.  

Lue myös:

    Uusimmat