Mainos

Perussuomalaisia höykytettiin kehitysavusta

Eduskunnan varjobudjettikeskustelussa moitittiin kovin sanoin perussuomalaisten esitystä kehitysavun muuttamisesta vapaaehtoiseksi. Perussuomalaisten mukaan ehdotuksella voitaisiin säästää jopa puoli miljardia euroa.

Kritiikkiä tuli sekä oppositiosta että hallitukselta.

–Vaatiiko ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Soini todella tätä? Säästämme kaikkein köyhimmiltä ja välitämme vähät kansainvälisestä asemastamme? Ihmetteli valtiovarainministeri Antti Rinne (sd).

–Maailmalla on paljon esimerkkejä siitä, että ihmiset kun vapaaehtoisesti lähtevät liikkeelle, tulos on parempi, Timo Soini (PS) vastasi.

–Se, että Suomi pyrkii nostamaan kehitysyhteistyötään 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta, on osa kansainvälisen yhteisön sitoumusta siitä, että julkinen valta, valtiot yhdessä yrittävät toteuttaa oikeudenmukaisempaa maailmanjärjestystä, muistutti vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

–Minusta politiikassa kaikkein vastenmielisintä on se, jos laitetaan köyhä köyhää vastaan. Ja silloin kun puhutaan kehitysyhteistyön leikkaamisesta, niin silloin laitetaan monesti puheenvuoroissa ja valitettavasti perussuomalaiset laittaa nyt suomalaisen köyhän ja vielä köyhemmän erittäin vaikeissa oloissa olevan ihmisen toisiaan vastaan, ripitti vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

–Te vanhat puolueet ja muut, te puhutte, että Suomi noudattaa tavoitetta. Ei Suomi noudata. Jos te olisitte tosissanne 0,7 kanssa, te tekisitte sellaisen budjetin, jossa se 0,7 on! Soini vastasi.

Keskusta sai ripitystä koulutuksesta

Keskustan varjobudjettia ripitettiin puolestaan koulutusrahojen puuttumisesta.

–Koulutuksen osalta etsin niitä lisämäärärahoja, mutta yllättäen suomalaiseen koulutukseen keskusta esittää 75 miljoonan euron leikkausta. Ei siis yhtään lisää rahaa, ihmetteli SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman.

–Eihän siitä nyt päästä mihinkään, että te olette arvostellut täällä jatkuvasti säästöjä ja leikkauksia. Ja kun te teette täällä oman varjobudjetin, niin sieltä ne korjaukset kuitenkin puuttuvat, tilitti kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok).

–En tiedä, miten te kehtaatte, mutta kyllähän te kehtaatte. Leikattuanne koulutuksesta puolitoista miljardia joka ainoalta tasolta, te esiinnytte täällä koulutuksen puolustajina, kuittasi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen.

Vasemmiston ehdotus miljardiluokan elvytyksestä tyrmättiin sekä pääministeri Stubbin että valtiovarainministeri Rinteen suulla liian kalliina.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.