Mainos

Perussairaanhoidon työpaikat vähentyneet erikoissairaanhoidosta

Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin mukaan suunta on väärä.

Erikoissairaanhoitoa tarjoavat laitokset ovat vähentäneet rajusti perushoitajien määrää ja vapautuvat virat on täytetty sairaanhoitajilla. Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin mukaan nyt on tultu kipurajalle.

Super neuvottelee parhaillaan sairaanhoitopiireissä luottamushenkilötasolla palauttaakseen perushoitajat, nykyiset lähihoitajat arvoonsa. Tänään neuvoteltiin Mikkelissä, syyskuun lopulla on vuorossa tuntuvia vähennyksiä kaavaileva Lahti.

Parhaimmillaan perushoitajia työskenteli yliopistollisissa ja keskussairaaloissa noin 7000, nyt alle 4000. Muun muassa Mikkelin keskussairaalassa on enää 40 perushoitajaa, hekin tiukasti rajatuissa tehtävissä. Vapautuvat perushoitajan vakanssit on muutettu sairaanhoitajien viroiksi.

- Tällä hetkellä ei ole sellaista lähihoitajien koulutusohjelmaa, joka suoranaisesti vastaisi erikoissairaanhoidon tarpeisiin. Meidän tulisi erikoissairaanhoidossa kouluttaa lähihoitajia meidän työhömme ja siihen meillä tällä hetkellä ei ole resursseja, kertoo ylihoitaja Anneli Luoma-Kuikka Mikkelin keskussairaalasta.

Superin mukaan perustelu on kestämätön.

- Lähihoitajakoulutus antaa erittäin hyvät valmiudet työskennellä erikoissairaanhoidossa. Heillä on koulutusohjelmaopinnot, samanmittainen erikoistuva osaaminen kuin aikaisemmin oli esimerkiksi apuhoitajakoulutus, vakuuttaa ammattiasiainsihteeri Raija Moilanen Suomen lähi- ja perushoitajien liitosta.

Tuorein suunnitelma perushoitajan virkojen karsimiseksi on tehty Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä. Reilusta sadasta vakanssista yli puolet aiotaan muuttaa sairaanhoitajien viroiksi.

Etelä-Pohjanmaalla peräti neljä hoitajaa kymmenestä on perushoitajia, Pohjois-Savossa vain yksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.