Mainos

Perussa varaudutaan presidentti Bushin vierailuun

Perun hallitus määräsi eilen tuhansia sotilaita ja poliiseja pääkaupungin Liman kaduille varmistamaan Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin vierailun turvallisuuden. Bushin on määrä saapua Limaan tänään.

Kadulla partioivien sotilaiden ja poliisien lisäksi maan sotalaivastoa on ankkuroitu rannikolle ja ilmavoimien hävittäjät ovat valmiustilassa. Perun ilmatila pysyy vierailun aikana suljettuna ja armeija on määrätty ampumaan alas ilmatilassa luvatta liikkuvat.

Peru on kiristänyt turvatoimiaan sen jälkeen kun autopommi surmasi yhdeksän ihmistä keskiviikkona lähellä Yhdysvaltain Liman suurlähetystöä. Yksikään taho ei ole toistaiseksi ilmoittautunut pommi-iskun tekijäksi. Amerikkalaisten tiedustelulähteiden mukaan isku muistuttaa kuitenkin äärivasemmistolaisen Loistava Polku -järjestön toimintaa.

Loistavan Polun edustaja kertoi puhelimessa uutistoimisto AFP:lle, ettei järjestö ole vastuussa iskusta. Myös kolumbialainen sissijärjestö FARC ja Perun entinen presidentti Alberto Fujimori on liitetty pommi-iskuun. Lisäksi on esitetty, että iskun takana olisi jokin islamilainen ääriryhmä.

Asialistalla terrorismia ja kauppasuhteita

Bushin on määrä tavata tänään Perun presidentin Alejandro Toledon lisäksi Kolumbian ja Bolivian johtajat sekä Ecuadorin varapresidentti. Kokouksen asialistalle nousevat ainakin terrorismin vastainen taistelu ja vapaakauppa. Perulaiset ammattiyhdistysliikkeet ovat ilmoittaneet aikovansa osoittaa Liman kaduilla mieltään amerikkalaisten ajamaa globalisaatiota vastaan.

Perun-vierailu jatkaa Bushin lyhyttä Latinalaisen Amerikan kiertomatkaa, joka alkoi Meksikossa järjestetyssä kansainvälisessä kehitysrahoituskokouksessa. Perun jälkeen Bushin matka jatkuu väliamerikkalaiseen Salvadoriin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.