Peruspalveluministeri soten vaihtoehdoista: Niitä ei ole

Sote-mallille ei ole valmista varavaihtoehtoa, sanoo peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.).

Huovinen sanoo olleensa täysin sitoutunut kaikkien eduskuntapuolueiden yhdessä sopimaan malliin. Huovinen ei halua ennakoida, löytyykö sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ratkaisu, jota voitaisiin viedä yhteisesti eteenpäin.

Huovinen pitää sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta valitettavana, jos perustuslaki lähtee siitä, että nykyistä laajamittaisempi kuntien välinen yhteistyö ei ole mahdollista.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta kokoontuu huomenna aamukahdeksalta pohtimaan sote-uudistuksen jatkoa.

– Silloin asia nytkähtää eteenpäin, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk.).

Hän ei kuitenkaan lähde arvioimaan, ehditäänkö uudistus tehdä vielä tällä vaalikaudella.

– Tämä on aikataulutettu niin, että se olisi mahdollista, mutta tässä (perustusvaliokunnan) nivaskassa on aika paljon pureksittavaa.

Rehula sanoo tottuneensa siihen, että joskus isotkin ratkaisut pystytään tekemään hyvinkin nopealla aikataululla. Valmisteluaineistoa on hänen mukaansa riittävästi.

– Emme lähde puhtaalta pöydältä, vaan tietoa on, asiakirjoja ja malleja on.

Perustuslakivaliokunta vaatii uudistukseen merkittäviä muutoksia, ja koko lain valmisteluun on aikaa muutama viikko. Perustuslailliset ongelmat ovat Rehulan mukaan kuitenkin olleet tiedossa jo viime kesästä asti.

Sote-uudistus on tärkeää saada eteenpäin, sanoo SDP:n puheenjohtaja valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.).

Rinteen mielestä ei ole missään tapauksessa selvää, että uudistus siirtyy seuraavalle vaalikaudelle. Hän toivoo, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta löytää malleja, joilla päästään eteenpäin. Hän sanoi eduskunnassa pyrkivänsä hakemaan ratkaisua tällä vaalikaudella.

Lue myös:

    Uusimmat