Mainos

Peruspalveluministeri: Laskelmat jopa 500 miljoonan euron muutoksista vanhusten hoitoon

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) kiisti aamun Huomenta Suomessa, että hallitus jättäisi vanhukset heitteille karsimalla 300 miljoonan euroa.

– Hoidon ja hoivan palvelua pitää suunnata palveluasumiseen, omaishoitoon, kodinomaisempaan suuntaan, tästä asiantuntijat ovat puhuneet jo vuosia. Tavoite ei ole jättää ketään heitteille niin kuin julkisesta keskustelusta saattaisi päätellä, vaan parantaa ikäihmisten elämän laatua, Huovinen kertoi puhelimitse.

Aiemmin aamulla Huomenta Suomessa vierailut professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä ihmetteli, miten muistisairaat vanhukset hoidetaan kotona hallituksen rakennepakettipäätöksen jälkeen. Hallitus päätti säästää 300 miljoonaa euroa siirtämällä vanhuksia kotihoitoon. Kivelä muistuttaa, että väestön vanhetessa muistisairaudet lisääntyvät eivätkä muistisairaat pärjää yksin kotona

Huovisen mukaan nämä hallituksen rakennepakettipäätökset ovat yhdenmukaisia uuden vanhuspalvelulain kanssa.

– Yritetään vauhdittaa vanhuspalvelulain hyviä laatutavoitteita. Teemme tästä kotihoitoon siirtymisestä tarkan suunnitelman, prosessi on tarkoitus viedä hallitusti eteenpäin enkä usko kriisitilanteisiin.

Huovinen paljasti, että hallituksella on laskelmat euromääräisesti vielä suuremmasta uudistuksesta vanhustenhuoltoon. Huovinen ei halua puhua säästöistä eikä leikkauksista.

– Olemme laskeneet tarkasti, kuinka paljon meillä on ikäihmisiä tulevaisuudessa. Tiedämme, kuinka paljon nyt hoidetaan laitoksissa, paljonko kotona, paljonko omaishoidossa. Olemme laskeneet, että meillä olisi mahdollisuus saada jopa 500 miljoonan euron säästöjä siinä kun siirrytään laitoshoidosta tähän kotihoidonomaisempaan hoitoon. Eli kyllä me olemme ajatelleet, että pitää olla resursseja kotiin vietäviin palveluihin, omaishoidon kehittämiseen ja palveluasumisen kehittämiseen, Huovinen kertoi.

Samaan aikaan Huovinen oli professori Kivelän kanssa samaa mieltä vanhusten pärjäämisestä kotona.

– Jaan kyllä tämän huolen. Vaikka selviäisi kotona fyysisesti hyvin, saattaa olla muita ongelmia, esimerkiksi yksinäisyys, Huovinen sanoi.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.