Mainos

Perusopetus siirtyy yhä enemmän yhtenäiskouluihin

Yhtenäisen opetussuunnitelman uskotaan hyödyttävän paitsi oppilaita myös opettajia ja koulutoimen kustantavaa kuntaa.

Koululaisten perusopetusta ollaan siirtämässä entistä enemmän yhtenäiskouluihin. Tällaisia ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan toimivia peruskouluja on Suomessa jo yli 200.

Ruotsinkielinen Sakari Topeliuksen koulu Helsingissä aloittaa kesäremontin jälkeen syksyllä yhtenäiskouluna. Samat opettajat ja tilat seuraavat jatkossa oppilasta ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan.

- Minä uskon, että se on parempi, kun opettajilla on yhteisiä kumppaneita. Kun on rinnakkaisluokkia, niin silloin voi paremmin yhdessä sitä opetusta suunnitella. Että kyllä ne hyödyt varmaan ovat suuria, rehtori Carita Glasgow uskoo.

Vuonna 1999 voimaan tulleessa uudessa perusopetuslaissa ala- ja yläasteen rajasta luovuttiin. Sen jälkeen yhtenäiskouluja on syntynyt tasaiseen tahtiin.

Sakari Topeliuksen koulun lisäksi Helsingissä aloittaa syksyllä neljä muutakin yhtenäiskoulua.

- Kyllä niitä varmasti saman verran muuallakin maassa on meneillään, että uskoisin että meillä on yli 250 yhtenäistä perusopetuksen koulua vuoden päästä, erityisasiantuntija Juha Henriksson Suomen kuntaliitosta arvioi.

Kouluverkko on yksi tärkeistä kohteista, nyt kun kunnat tutkailevat erityisen tarkasti tulevaisuuden palvelurakenteitaan.

Helsingissä esimerkiksi uudet koulut tehtäneen vastedes vain yhtenäiskouluiksi.

- Helsingistä vähenee oppilaat ja on ruvettu miettimään miten koulutus järjestetään ja minkälaisia kiinteistöjä on käytössä. Näissä uusissa laskettiin, että pystytään välttymään yhdessä koulussa lisärakentamiselta ja toisessa pystytään sitten säästämään yhteiskäytöllä ja pääsemään koulurakennuksesta eroon, linjanjohtaja Outi Salo Helsingin kaupungin opetusvirastolta listaa.

Yhtenäiselle koulutielle käy syksyllä koko Suomessa noin 70 000 oppilasta eli hieman yli 10 prosenttia kaikista peruskoululaisista.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja