Peruskoulusta on yllättävän helppo kadota

Peruskoululainen voi kadota varsin helposti koulun penkiltä ilman, että viranomaiset selvittäisivät, tarvitseeko hän apua. Tämä kävi ilmi maahanmuuttajataustaisten nuorten katoamisia kartoittaneessa tutkimuksessa, mutta asiantuntijan mukaan kyse on laajemmastakin ilmiöstä.

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointipolitiikkaohjelman ohjelmajohtaja Georg Henrik Wrede kertoo tutkimuksen osoittaneen saman asian, johon on törmätty muissakin yhteyksissä: koulun ja sosiaaliviranomaisten välistä tiedonvaihtoa pitäisi välttämättä parantaa. Hän uskoo, että se edistäisi lasten ja nuorten hyvinvointia etniseen taustaan katsomatta.

- Kun perehdytään räikeisiin tapauksiin, paljastuu asioita, jotka eivät ole hyvin.

Tietosuojan rikkominen pelottaa

Wreden mukaan tiedonvaihdon tehostaminen ei vaatisi lakimuutoksia, vaan riittäisi, että viranomaisille kerrottaisiin enemmän nykyisestä laista.

Ohjelmajohtajan kokemuksen mukaan sosiaalialalla ja kouluissa käytännön työtä tekevillä on usein se käsitys, että tietosuojalait estävät yhteistyön. Tietosuojavaltuutetun ja muiden asiaan perehtyneiden juristien tulkinta sen sijaan on Wreden mukaan toinen.

- Heidän mielestään lainsäädäntö ei estä eri alojen viranomaisten järkevää yhteistyötä, jonka avulla voitaisiin puuttua koulusta pois jäämiseen ja moneen muuhunkin asiaan.

Wrede moittii lain olevan liian vaikeasti ymmärrettävä.

- Vaikka laki olisi juridisesti kuinka hyväksi trimmattu, se ei toimi käytännössä, jos sen ymmärtämiseksi pitää olla itse juristi, ohjelmajohtaja harmittelee.

- En usko, että mitään muuta lakiasiaa on saatu menemään ihmisten päähän niin hyvin kuin tietosuojalakiin liittyvää käsitystä, että mistään ei saa puhua mitään - ongelma on vain se, että se laki ei sano niin.

Ihmisoikeusliitto julkisti viime kuun lopussa selvityksen, jossa kerrottiin joidenkin suomalaisten maahanmuuttajaperheiden lähettäneen lapsiaan vanhempien syntymämaahan vastoin näiden tahtoa. Selvityksen oli tilannut lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointipolitiikkaohjelman hallitusryhmä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat