Mainos

Peruskoulussa laittomia kurinpitotoimia

Lääninhallitusten tekemän selvityksen mukaan säännöstön ulkopuolisia kuripitokeinoja ovat mm. pakkoloma, oppilaan sijoittaminen pienryhmään sekä lääkärin määrämä sairasloma.

Suomalaisissa peruskouluissa käytetään laittomia kurinpitotoimenpiteitä. Kirjallisen huomautuksen tai määräaikaisen erottamisen sijasta saatetaan mm. painostaa vanhempia hakemaan lapselleen lomaa, jolloin kunnan ei tarvitse huolehtia oppilaan opetuksestaan itseanotun loman aikana. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta lääninhallitusten tekemästä valtakunnallisesta selvityksestä.

Yksi laittomiin kurinpitotoimenpiteisiin turvautuvista noin 150 suomalaiskoulusta on ilmajokelainen 500 oppilaan Jaakko Ilkan koulu. Koulussa on konflikteja päivittäin ja oppilaita joudutaan laittamaan lomalle ilman erottamista.

- Jos ongelma on akuutti ja tilanne on karkaamassa käsistä niin oppilas on saatava muitten turvallisuuden takia mahdollisimman nopeasti kolusta pois, kertoo koulun rehtori Asko Salo.

Selvityksen mukaan kouluilla käytettyjä säännöstön ulkopuolisia kuripitokeinoja olivat pakkoloman lisäksi oppilaan sijoittaminen johonkin pienryhmään sekä lääkärin määrämä sairasloma.

- Koulun koon kasvaessa näitä tapauksia on enemmän. Kun ajattellaan kaikkein suurimpia, yli 500 oppilaan kouluja, niin aika jännä oli, että siellä ei ollut lainkaan määräaikaisia erottamisia, mutta sen sijaan käytettiin varsin paljon näitä vaihtoehtoisia menetelmiä, sanoo Länsi-Suomen lääninhallituksen sivistystoimen tarkastaja Kirsti Eneberg.

Peruskoulun kehityssuunta näkyy mm. henkilökohtaisten koulunkäyntiavustajien määrän rajuna kasvuna. Vajaan 12 000 asukkaan Ilmajoella koulunkäyntiavustajien määrä on kymmenessä vuodessa nelinkertaistunut. Kun uusi opetussuunnitelma ensi syksynä astuu voimaan, tanssitunnit vähenevät entisestään.

- Kun minä rangaistukseksi panen heitä tekemään käytännön työtä, he tekevät mielellään sitä. Ja nyt kun käytännön osuus vähenee opetussuunnitelmassa niin pojat ovat aina vaan levottomampia ja häiriköivät aina vaan enemmän oppitunneilla.

Laittomat kurinpitotoimenpiteet ovat vain yksi signaali koulumaailman myllerryksestä. Kun Opetushallitus kaataa opettajien niskaan yhä teoretisoituvaa opetusta ja toisaalta kuntapäättäjät lopettavat pikkukoulut, kalliiksi käyviä ongelmia on tulevaisuudessa luvassa rutosti lisää.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 03.05.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.