Perunaa arkeen ja juhlaan

Peruna on monipuolista perusruokaa, joka muuntuu moneksi niin arki- kuin juhlaruuissa. Juuri perunan monikäyttöisyys kuten myös sen terveellisyys, helppo saatavuus, kotimaisuus ja edullisuus tekevät siitä kaikkein suosituimman kasviksen sekä koti- että ravintolakokkien parissa.

Suosikkiasemasta huolimatta perunan kulutus on vuosi vuodelta vähentynyt. Vielä 1950-luvulla suomalaiset söivät keskimäärin 145 kiloa perunaa henkeä kohti vuodessa, kun sitä nykyisin kuluu enää noin 62 kiloa henkeä kohti vuosittain. Tästä määrästä noin kahdeksan kiloa on erilaisia perunajalosteita, joiden osuus kokonaiskulutuksesta on viime vuosina selvästi lisääntynyt. Ravitsemussuositusten mukaan perunoita olisi hyvä syödä päivittäin 3 - 5 kappaletta. Suositusten toteutuessa jokainen suomalainen popsisi siis vuoden aikana yli sata kiloa perunoita.

Sopiva peruna löytyy värejä seuraamalla

Perunoiden erilaisista käyttöominaisuuksista viestivät vihreä, keltainen ja punainen käyttötunnisteväri, joka ilahduttavan monesta perunapakkauksesta tai kaupan myyntiesittelystä jo löytyykin. Vihreä väri on kiinteämaltoisten perunoiden tunniste. Nämä perunat pysyvät hyvin koossa keitettäessä ja soveltuvat siksi erityisen hyvin annosperunoiksi, keittoihin, laatikoihin ja perunasalaattiin.

Keltainen väri taas on yleisperunoiden tunnus. Yleisperunat sopivat monentyyppisiin ruokiin; niistä syntyvät niin annosperunat, keitot kuin muusitkin. Kiinteydessään tai soseutuvuudessaan yleisperunat eivät ole aivan kiinteiden tai jauhoisien perunoiden veroisia. Keltaisella merkityt perunat ovat kuitenkin hyvä kompromissi varsinkin silloin, kun perunoita ostaessaan ei ole vielä aivan varma, mitä ruokaa perunoista aikoo valmistaa.

Punainen väritunniste kertoo perunoiden jauhoisuudesta. Punaisella merkityt perunat ovat parhaita sose- ja uuniperunoita. Nämä perunat soveltuvat myös monenlaiseen leivontaan, kuten korvaamaan osan voitaikinan rasvasta tai mehevöittämään makeita leivonnaisia.

Säilytä C-vitamiini!

Peruna on hyvä hiilihydraattien ja kuidun lähde. Se sisältää runsaasti myös C-vitamiinia, B6-vitamiinia ja kaliumia. C-vitamiinin määrä alkaa vähentyä perunasta melkein heti maasta nostamisen jälkeen. Parhaiten tämä vesiliukoinen vitamiini säilyy, kun perunat paistetaan tai kypsennetään uunissa. Perunoita keitettäessä osa C-vitamiinista liukenee keitinveteen, joten vitamiinihävikin minimoimiseksi perunat on hyvä keittää aina kuorineen.

Parhaillaan vietettävän perunaviikon kunniaksi kannattaa kokeilla uusia perunareseptejä ja kehitellä myös omia. Omilla, uusilla perunaohjeilla kannattaa osallistua Makuja-kilpailuun!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja