Peruna-paprikakääretorttu

  • 6 (n. 600 g) isoa jauhoista perunaa
  • 2 kananmunaa
  • 1/2-1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • Täyte:
  • 1 punasipuli
  • 1 punainen paprika
  • n. 15 basilikan lehteä
  • muutama oliivi
  • 100 g fetajuustoa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • suolaa mustapippuria

Kuori perunat ja raasta ne hienoksi. Sekoita perunaraaste, kananmunat, suola ja pippuri tasaiseksi massaksi. Kaada seos voidellun leivinpaperin päälle ja levitä ohueksi, noin 35 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 20-25 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna myös paprika, basilika ja oliivit. Murenna feta ja yhdistä kaikki täytteen aineet tuorejuustoon. Levitä täyte perunalevyn päälle ja kääri levy rullalle. Tarjoile liha tai kalaruokien lisäkkeenä tai sellaisenaan salaatin kanssa.

Vinkki: Käärön voi myös valmistaa etukäteen ja säilyttää jääkaapissa kelmuun tai folioon käärittynä, jolloin se vetäytyy kauniisti muotoonsa, tiiviiksi rullaksi. Lämmitä ennen tarjoilua 225 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia.

Resepti: Heidi Vähäsoini / Ruokalan katsojakilpailu

Katsojakilpailun kunniamaininnat:

Currypotut

  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl currya
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 8-10 perunaa
  • n. 2 dl vettä
  • 2 dl ranskankermaa
  • suolaa

Kuori ja kuutioi perunat. Huuhtele ne kylmässä vedessä ja valuta hyvin. Kuullota oliiviöljyssä hienonnettuja sipuleita, murskattuja valkosipulin kynsiä, currya ja tomaattipyreetä. Lisää joukkoon perunakuutiot ja sekoita hyvin. Lisää pannulle vesi ja ripaus suolaa. Hauduta kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää lopuksi ranskankerma ja tarjoile paahdettujen vihannesten kera.

Resepti: Anu Suosalo

Uppsalalainen voileipäkakku à la Ulla-Kaisa

  • Vaaleaa vuokaleipä noin 500 grammaa.
  • Täyte:
  • 1 kurkku
  • ripaus suolaa
  • 8-10 aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
  • 1 dl mustia kivettömiä oliiveja
  • 150 g fetajuustoa
  • 2 prk (à 200g) raejuustoa
  • 4 dl kevyt ranskankermaa
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • mustapippuria
  • Päälle punasipulimarmeladi:
  • 3-4 keskikokoista punasipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1/2 dl hunajaa
  • suolaa
  • valkopippuria
  • (punaista karamelliväriä)
  • Koristeluun:
  • 2 dl ranskankermaa
  • rucolaa ja/tai jäävuorisalattia

Täytteen valmistus:

Halkaise kurkku pitkittäin ja koverra siemenet pois pikkulusikalla. Leikkaa puolikkaat ohuiksi viipaleiksi. Ripottele kurkkujen päälle hieman suolaa ja anna niiden 'itkettyä' liinan päällä n. 20 minuuttia. Purista neste pois liinan avulla.

Leikkaa tomaatit ja oliivit pieniksi kuutioiksi ja murenna fetajuusto. Valuta raejuusto siivilässä. Sekoita ranskankermaan raejuusto, lisää kurkkuviipaleet, tomaatti- ja oliivikuutiot sekä murskattu valkosipuli. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Punasipulimarmeladi:

Punasipulimarmeladi tehdään mielellään jo edellisenä päivänä. Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuullota ne pehmeiksi öljytilkassa mutta älä anna ruskistua. Sekoita joukkoon viinietikka ja halutessasi karamelliväri. Keitä hetki. Lisää kattilaan hunaja ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Hauduta vielä hetki ja jäähdytä.

Leivän kokoaminen:

Leikkaa vuokaleipä ohuiksi viipaleiksi pitkittäin. Kostuta kerrokset esim. kasvisliemellä. Kokoa kakku leipäviipaleista, kasvistäytteestä ja punasipulimarmeladista. Pakkaa leipä tiiviisti kelmuun ja voipaperiin ja anna sen tekeytyä jääkaapissa mielellään yön yli.

Tarjoilupäivänä leikkaa voileipäkakun reunat siisteiksi ja tasaisiksi. Levitä pintaan ranskankerma ja koristele punasipulimarmeladilla sekä rucolalla tai jäävuorisalaatilla.

Resepti: Leena Lahdenvesi-Korhonen

Lue myös:

    Uusimmat