Perun panttivankikriisille verinen loppu

Perun neljä kuukautta kestänyt panttivankidraama päättyi verisesti, kun armeijan iskujoukko teki rynnäkön Japanin suurlähettilään virka-asuntoon Limassa. 71 panttivankia vapautettiin ja kaikki 14 sissiä saivat surmansa. Iskussa sai surmansa kaksi sotilasta ja lisäksi yksi panttivangeista, korkeimman oikeuden tuomari, menehtyi sydänkohtaukseen haavoituttuaan sissin ampumasta luodista.

Sissit olivat pelaamassa jalkapalloa sisätiloissa, kun 140 raskaasti aseistettua turvallisuusjoukkojen sotilasta aloitti rynnäkkönsä myöhään eilen Suomen aikaa. Sotilaat tulivat rakennukseen maanalaista tunnelia pitkin. Eräiden tietojen mukaan neljä sisseistä yritti antautua, mutta heidätkin ammuttiin.

Sotilaiden ja sissien välillä käytiin lyhyt mutta kiivas tulitaistelu ja panttivankeja alettiin tuoda ulos savuavasta rakennuksesta jo muutaman minuutin kuluttua. Runsaan puolen tunnin päästä rakennuksen katoille ilmestyi voitonmerkkiä näyttäviä sotilaita.

Ennen rynnäkköä panttivangit olivat saaneet perulaiselta virkamieheltä merkin, että jotain tapahtuisi kymmenen minuutin kuluttua. He siirtyivät talon toiseen kerrokseen, mistä heidät pelastettiin. Rynnäkkö alkoi vajaat viisitoista minuuttia sen jälkeen, kun presidentti Alberto Fujimori oli hyväksynyt voimatoimien käytön. Panttivankien joukossa oli myös Fujimorin veli.

Panttivankien piina kesti 126 päivää. Tupac Amaru -liikkeen sissit tunkeutuivat Japanin suurlähettilään cocktail-kutsuille 17. joulukuuta ja ottivat 500 ihmistä panttivangeiksi. He vaativat satojen vangittujen toveriensa vapauttamista.

Hashimoto tyytyväinen

Rynnäköstä ei ollut kerrottu ennakkoon Japanin hallitukselle. Japanin pääministeri Ryutaro Hashimoto pahoitteli asiaa tänään, mutta myönsi kuitenkin, että Perun viranomaiset olivat toimineet juuri niin kuin Japani oli toivonut. Hashimoto sanoi, ettei hän toivoi pääsevänsä matkustamaan Peruun ja esittämään henkilökohtaiset kiitokset maan japanilaissyntyiselle presidentille.

Maailman johtajat kiittelivät Perua kaappauksen lopettamisesta. Britannia, Ranska, Saksa ja Espanja luonnehtivat panttivankien vapauttamista hyväksi uutiseksi panttivankien omaisille. Venäjä kiitteli Perun armeijan "taitavaa ja kylmäpäistä operaatiota".

Sissit vannoivat kostoa

Sissit lupasivat kostoa ja taistelun jatkamista sen jälkeen kun Perun armeijan joukot olivat surmanneet Japanin suurlähettilään asunnon vallanneet Tupac Amarun sissit ja vapauttaneet näiden panttivangit. Kostouhkauksista huolimatta tarkkailijat arvelivat ennestäänkin heiveröisissä kantimissa olleen Tupac Amaru (MRTA) -liikkeen kokeneen murskaavan iskun.

Perun presidentille Alberto Fujimorille onnistunut isku merkitsee melkoista poliittista nostetta. Iskuun osallistui 140 sotilasta. Perun kaduille kerääntyi innostuneita väkijoukkoja jotka heiluttelivat maan lippuja, hurrasivat ja toitottivat autojen äänitorvia. Perun parlamentissa kansanedustajat hurrasivat armeijan onnistuneelle iskulle.

Hyökkäystä valmisteltaessa sotilaat pystyivät mikrofonien ja infrapunaisten sensorien avulla saamaan erittäin tarkan kuvan suurlähettilään asunnosta ja sissien sijainnista siellä.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat