Mainos

Perun järistyksen uhrit penäävät avustuksia vuosi tuhon jälkeen

Perussa vuosi sitten sattuneen voimakkaan maanjäristyksen uhrit ovat osoittaneet mieltään maan hallitusta ja presidentti Alan Garciaa vastaan Piscon kaupungin kaduilla.

Mielenosoittajat kantoivat kylttejä, joissa Garciaa kutsuttiin valehtelijaksi ja häneltä penättiin selitystä siitä, mihin järistyksen uhreille tarkoitetut miljoonat dollarit ovat huvenneet.

Vuosi sitten Garcia lupasi, että järistyksen tuhot tullaan korjaamaan nopeasti. Mielenosoittajien mukaan hallitus on kuitenkin unohtanut lupauksensa. Voimakkuudeltaan kahdeksan richterin maanjäristys jätti kaikkiaan noin 30 0000 perulaista kodittomaksi.

13 0000 asukkaan Pisco tuhoutui viime vuoden elokuussa sattuneessa järistyksessä pahoin. Kaupunki on monin paikoin yhä kuin pommituksen jäljiltä.

Monet asukkaista asuvat edelleen telttaleireissä tai muissa väliaikaisasumuksissa.

-(Hallitus) lupasi, että meillä olisi nyt uusi koti, maatilkku, pieni talo ja rahaa jälleenrakennukseen. Mutta tähän mennessä emme ole saaneet mitään. Hallitus sai paljon ulkomaisia avustuksia. Missä rahat ovat? kysyi telttakylässä perheineen asuva 30-vuotias Dalia Miranda.

Chavez nousi sankariksi

Jälleenrakennustöiden takkuaminen on syössyt Garcian jo ennestäänkin vaisun suosion pohjamutiin. Viimeisimpien mielipidemittauksien mukaan vain neljännes perulaisista tukee presidenttiään.

Samalla pääkaupungin Liman ja muun maan välinen kuilu on kasvanut entisestään. Maakuntien asukkaat kokevat, ettei heidän ahdinkonsa kiinnosta poliitikkoja. Garcia haaliikin suurimman osan vähästä suosiostaan juuri pääkaupungista.

- Pisco pyyhkiytyi käytännöllisesti katsoen maan tasalle. Kokonaisen kaupungin rakentaminen uudestaan olisi vaikeaa jopa Japanin kaltaiselle rikkaalle valtiolle. On selvää, että ihmiset ovat tyytymättömiä, mutta on väärin sanoa ettemme olisi tehneet mitään, Garcia puolusteli El Comercio -sanomalehdessä.

Järistyksen jälkihoidossa yllättävän imagovoiton on ottanut Venezuelan vasemmistopresidentti Hugo Chavez. Chichan kaupungissa lähellä Piscoa Chavez nousi lähes pyhimyksen asemaan sen jälkeen kun hän lahjoitti kaupungin kodittomille perheille sata uutta asuintaloa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.