Mainos

Perulaiset valitsevat presidentin

Perulaiset äänestävät tänään maalle uuden presidentin. Vaalit pidetään jo toisen kerran vuoden sisällä Alberto Fujimorin jouduttua eroamaan kesken toimikautensa. Mielipidemittaukset antavat turvallisen etumatkan keskustavasemmistolaiselle taloustieteilijälle Alejandro Toledolle(kuvassa), 55, joka oli mukana jo edellisissä vaaleissa, joissa Fujimorin uskotaan voittaneen vilpillä.

Toledon ei arvella kuitenkaan saavan välittömään valintaan vaadittavaa yli puolta äänistä, vaan hän saanee toisella kierroksella vastaansa joko konservatiivisen entisen kansanedustajan Lourdes Floresin, 41, tai entisen presidentin, vasemmistolaisen APRA-puolueen ehdokkaan Alan Garcian, 51. Vaaleissa on yhteensä kahdeksan ehdokasta. Kahden muun pääehdokkaan arvellaan jäävän alle 20 prosentin kannatukseen. Epävarmojen äänestäjien arvioidaan ratkaisevan ketkä pääsevät mahdolliselle toiselle kierrokselle.

Likainen vaalikampanja


Andien intiaaneihin kuuluva populistiseksi luonnehdittu Toledo uskoi aamulla voittavansa vaalit, mutta myönsi olevansa valmis myös toiselle kierrokselle. Kaikki kolme pääehdokasta ovat luvanneet työpaikkoja, taloudellista kasvua ja demokratian palauttamista. Toledo ja Flores ovat kuitenkin sanoneet, etteivät kaavaile mittavia uudistuksia Fujimorin talouspolitiikkaan. Fujimori nimittäin peri surkeassa kunnossa olleen talouden häntä ennen hallinneelta Garcialta.

Presidentinvaalikampanjaa on myös sävyttänyt runsas loanheitto kilpakumppanien päälle. Aseina on käytetty muun muassa aviottomia lapsia. Samaan aikaan järjestettävissä parlamenttivaaleissa kenenkään pääehdokkaan kannattajien ei odoteta saavan enemmistöä 120-paikkaiseen yksikamariseen kongressiin. Toledon keskustavasemmistolaisen Peru Posible (Mahdollinen Peru) -puolueen ennustetaan saavan 40-53 paikkaa.

Perussa on 14 miljoonaa äänioikeutettua. Väärinkäytöksistä syytetty Fujimori syrjäytettiin viisi kuukautta edellisten vaalien jälkeen, ja Perua on johtanut väliaikainen presidentti Valentin Paniagua. Fujimori oleskelee tällä hetkellä esi-isiensä kotimaassa Japanissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.