Mainos

Peru varautui Bushin tuloon tiukin turvatoimin

Tiukoista turvatoimista huolimatta Limassa räjähti useita pommeja ennen presidentti Bushin saapumista.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush matkusti aiemmin tänään Peruun, jossa hän tapaa presidentti Alejandro Toledon lisäksi myös Bolivian, Ecuadorin ja Kolumbian johtoa. Kauppakysymysten ja huumeiden vastaisen taistelun odotetaan nousevan neuvotteluissa esille.

Ainakin kuusi pientä pommia räjähti tänään Perun pääkaupungin Liman itäosassa muutamaa tuntia ennen Bushin saapumista, kertoi paikallinen radio. Kyse oli ilmeisesti kotitekoisista räjähteistä, jotka heitettiin autoista. Ne eivät aiheuttaneet ihmisuhreja tai merkittäviä tuhoja.

Bushin tuloon oli Perussa varauduttu erittäin tiukoin turvatoimin. Mellakkapoliisit vartioivat katuja, tarkka-ampujat väijyvät rakennusten katoilla, helikopterit kiertelevät Liman yllä ja fregatit valvovat rannikkoa 17 tuntia kestävän vierailun aikana. Bushin odotettiin saapuvan Peruun tänään noin 22 Suomen aikaa.

Kyseessä on istuvan Yhdysvaltain presidentin ensimmäinen vierailu Peruun ja samalla Bushin ensimmäinen vierailu Etelä-Amerikkaan. Peru ilmoitti sulkevansa ilmatilansa väliaikaisesti ennen Bushin saapumista ja on vannonut ampuvansa alas jokaisen luvatta alueellaan lentävän koneen.

Bush matkusti Peruun Meksikosta, jossa hän osallistui YK:n kehitysrahoituskokoukseen. Monterreyssa presidentti totesi olevansa valmis selvittämään kaikkia vaihtoehtoja, joilla Perua voidaan auttaa taistelemaan terrorismia vastaan.

Limassa tehtiin Bushin vierailun alla autopommi-isku, jossa sai surmansa yhdeksän ihmistä. Autopommi räjähti lähellä Yhdysvaltain lähetystöä. Kukaan ei ole ilmoittaunut syylliseksi iskuun, joka on herättänyt pelkoja sissisodan elpymisestä Perussa.

Kauppasopimus umpeutui

-Toivotaan, että vierailu tuo tullessaan jotakin myönteistä kansallemme. Joka päivä maassamme kuolee ihmisiä nälkään, 38-vuotias limalainen lehtimyyjä Betsy Sangama sanoi Bushin vierailusta. Puolet Perun 26 miljoonasta ihmisestä joutuu tulemaan toimeen noin yhden euron suuruisella summalla päivässä.

Neuvotteluissa noussee esille vuonna 1991 solmittu Andien alueen kaupan suosituimmuussopimus (ATPA). Sopimus umpeutui viime vuoden lopulla ja sen uusiminen on juuttunut Yhdysvaltain senaattiin. Sopimus poistaa tullit joiltakin Andien alueen maiden tuotteilta sillä edellytyksellä, että maat kamppailevat huumeita vastaan. Bush sanoi eilen toivovansa, että sopimus saataisiin uusittua mahdollisimman pian. Hän kertoi lisäksi, ettei hän ole vielä päättänyt, aloitetaanko huumeisiin liittyvät valvontalennot uudelleen Perun yllä. Lennot keskeytettiin viime vuonna sen jälkeen kun Perun armeija erehdyksessä ampui alas amerikkalaisen pienkoneen.

Perun presidentin lisäksi Bush tapaa Kolumbian presidentin Andres Pastranan, Bolivian presidentin Jorge Quirogan ja Ecuadorin varapresidentin Pedro Pinton. Kolumbia on maailman toiseksi suurin kokaiinin tuottaja ja Peru on heti kakkossijalla perässä. Yhdysvallat puolestaan on suurin huumeiden markkina-alue.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.