Mainos

Peru närkästyi Uruguayn toimintaan

Peru on kutsunut kotiin korkeimman Uruguayssa toimivan diplomaattinsa, kertoivat Perun tiedotusvälineet joulupäivänä. Hallituslähteisiin viitanneet lehdet arvelivat näpäytyksen johtuvan siitä, että Uruguay näyttää suostuneen Japanin suurlähettilään asunnossa panttivankeja pitävien vasemmistosissien vaatimuksiin.

Tupac Amaru -järjestön sissit vapauttivat jouluyönä Suomen aikaa panttivankien joukossa olleen Uruguayn suurlähettilään. Suurlähettiläs päästettiin vapaaksi samalla kun paikallinen televisioasema kertoi Uruguayn vapauttaneen kaksi sen vankiloissa ollutta Tupac Amarun jäsentä.

Uruguayn hallituslähteet kiistivät vapauttamisten välillä olevan yhteyttä toisiinsa. Uutistoimisto Reuterin haastattelema uruguaylainen hallituslähde kuitenkin vahvisti, että vaihtokaupasta oli sovittu.

Perun lehdet tuomitsivat laajalti Uruguayn menettelyn. Epävirallisten tietojen mukaan Peru oli vaatinut kahta perulaississiä luovutettavaksi itselleen. Tupac Amarun sissit ovat vaatineet Perua vapauttamaan 400 vangittuna olevaa sissitoveriaan, jolloin myös panttivangit päästettäisiin vapaaksi. Maanantaina sissit vapauttivat "jouluisena eleenä" yli 200 panttivankia.

Panttivankeja luultua vähemmän

Perulaisten vasemmistosissien panttivankien määrä on osoittautunut luultua pienemmäksi. Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan panttivankeja on 105 oletetun 140:n sijaan. Sissit eivät ole paljastaneet lisää suunnitelmiaan.

Tupac Amarun vallankumousliikkeeseen (MRTA) kuuluvat sissit ottivat yli 400 vankia tunkeutuessaan Japanin suurlähettilään asuntoon vajaa viikko sitten. Jäljellä olevien panttivankien joukossa on korkea-arvoisia Perun hallituksen virkamiehiä ja ulkomaisia diplomaatteja.

Sissit vapauttivat joitakin päiviä sitten sata panttivankia. Maantaina Tupac Amaru -sissit vapauttivat "jouluisena eleenä" 225 panttivankia.

Jouluaattona asunnon ulkopuolelle kokoontuneet erilaiset ryhmät ja yksityiset ihmiset lähettivät kovaäänisten avulla joulutervehdyksiä itse rakennukseen. Kaduille oli kokoontunut mm. suuri joukko sisällä olevien panttivankien omaisia.

Perun presidentti lupasi välttää väkivaltaa

Perun presidentti Alberto Fujimori on luvannut Japanin pääministerille, että hän yrittää edelleen ratkaista Liman panttivankikriisin rauhanomaisella tavalla. Fujimori sanoi pääministeri Ryutaro Hashimotolle lähettämässään kirjeessä, että hän pyrkii rauhanomaiseen ratkaisuun tiedostaen samalla, että panttivankien henki on säilytettävä.

Jeltsin tarjoaa erikoisjoukkoja

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ehdottaa johtaville teollisuusmaille yhteisiä toimia panttivankikriisin ratkaisemiseksi Perun pääkaupungissa Limassa. Presidentin tiedottajan mukaan Jeltsin on lähettänyt sekä G7-maiden johtajille että Perun presidentille Alberto Fujimorille kirjeen, jossa ehdotetaan terrorismin vastaisten erikoisjoukkojen lähettämistä Peruun.
-Tilanne Limassa vaatii, että osoitamme käytännössä voivamme auttaa puolustuskyvyttömiä ihmisiä, kun nämä joutuvat terrorismin uhreiksi, Jeltsinin kirjeessä Fujimorille sanottiin.

Jos G7-maat, eli Yhdysvallat, Englanti, Ranska, Japani, Saksa, Italia, Kanada, suostuvat ehdotukseen, eri maiden erikoisjoukolle tulisi perustaa yhteinen esikunta. Venäjä on Jeltsinin tiedottajan mukaan joka tapaksessa valmis lähettämään erikoisjoukkojaan Peruun. Presidentin tiedottaja ei kertonut, oliko Jeltsin keskustellut ehdotuksesta etukäteen muiden maiden johtajien kanssa.
(STT-Reuter-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.