Pertti Kurikalla suunnitelmat valmiina: Mitä viisukoitoksen jälkeen?

Pertti Kurikan Nimipäivät ei suurista odotuksista huolimatta selvinnyt euroviisujen finaaliin tiistai-illan semifinaalista.

Pertti Kurikan Nimipäiville kävi Euroviisussa pahin mahdollinen, eli putoaminen finaalikamppailusta. Jo aiemmin liikkeellä oli arvuuttelua siitä, että Itä-Euroopan äänestyskäyttäytyminen ja niin sanottu 50/50-äänestysjärjestelmä voi koitua yhtyeen kohtaloksi. 

Semifinaalin äänestysjärjestelmässä finaalipaikan saantiin vaikuttaa sekä yleisön suosio että asiantuntijoiden arviot. Asiantuntijat ovat perinteisesti suosineet musiikillisesti puhdassävyisiä artisteja. 

Bändin kitaristin Pertti Kurikan mukaan tunnelma on hyvä siihen nähden, että bändi putosi finaalista. Hänen mukaansa vika ei ollut ainakaan epäonnistuneessa suorituksessa. 

– Kaikki meni just, niin kun pitikin. Tällä kertaa nyt kävi silleen, että ei päästy jatkoon, Kurikka sanoi. 

Tappiosta huolimatta Pertti Kurikan Nimipäivät on onnistunut Wienissä luomaan ympärilleen positiivisen pöhinän. On hankala keksiä toista musiikkikilpailua, jossa kehitysvammaisia olisi kohdeltu tasavertaisena kilpakumppanina muille bändille. Siksi esityksellä oli aitoa historiallista merkitystä. 

Koska Pertti Kurikan Nimipäivät tippui finaalista, jää yhtyeelle loppuviikosta rutkasti vapaa-aikaa Wienissä. Kurikan mukaan tarkoituksena on mennä ainakin levykaupoille.  

Lehdistö odotti finaalipaikkaa 

Kansainvälisessä lehdistössä Pertti Kurikan Nimipäivien odotettiin pääsevän finaaliin ja pärjäävän hyvin. Esimerkiksi Ruotsin ja Britannian lehdistöt ovat suitsuttaneet yhtyettä viimeiseen saakka. 

Myös vedonlyöntisivustoilla Pertti Kurikan Nimipäivät pyöri pitkään voittajasuosikkien joukossa, ja esimerkiksi Unibet-sivustolla yhtye oli parhaimmillaan jopa kakkossuosikkina. Vedonlyöjät tosin tiedostivat myös yhtyeen finaaliin pääsyyn liittyvät riskit.

Vahva usko yhtyeen jatkomahdollisuuksiin oli myös suomalaisilla faneilla, jotka olivat tulleet Suomesta saakka kannustamaan yhtyettä Wieniin. 

– Pertti Kurikan Nimipäivien vuoksi tultiin, kertoi STT:lle esityspäivänä kenraaliharjoitukseen tullut Taina Ylä-Soininmäki Lahdesta. 

Kurikan arvioon yhtyeen onnistuneesta suorituksesta on helppo yhtyä, koska esitys oli energinen. Omaa jännitystään suoritukseen loi solisti Kari Aalto, jolla oli ennen esitystä manageri Kalle Pajamaan kanssa pientä piikittelyä improvisoinnista.

Vaikka Aalto lopullisessa esityksessä noudatti kutakuinkin aiottua käsikirjoitusta, kertoi hän esiintymispaikalle saapuessaan aikovansa improvisoida esityksessä. 

– Kyllä improvisaatiota vähän tulee, Aalto lupaili esiintymispaikka Wiener Stadthallen edustalla. 

Yhtyeen manageri Kalle Pajamaa ei ollut yhtä innostunut Aallon aikeesta muunnella kappaletta mielensä mukaan. Jo eilispäivän treenien jälkeen Pajamaa oli yrittänyt saada Aaltoa laulamaan kappaletta sovitusti. 

– Vähän toki piti sanoa, että älä varioi. Kari voi joskus lisätä itse esimerkiksi, että en saa edes juoda namunamualkoholia. Kun jättää namunamut, oujeet ja jebujebujebut pois, niin se on ehkä vähän parempi yleisölle, Pajamaa kommentoi ennen päivän kenraaliharjoitusta.  

Lue myös:

    Uusimmat