Mainos

"Persujen nationalismi pelottaa"

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus on huolissaan perussuomalaisten ohjelmassa esiintyvästä nationalismista.

- Ohjelmassa kiinnittää huomiota populismi - minkä puolue itsekin myöntää - ja sitten oikeastaan aika pelottavalla tavalla nationalismi eli kansallisuusaatteen korostaminen sekä se mihin kaikkeen sen pitäisi vaikuttaa tässä maassa, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Isotalus arvioi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Vesa- Matti Saarakkala puolustelee puolueen linjaa.

- Me pystytään yhdistämään tämän kansan yli erilaisten eturyhmäpyrkimysten - ja sitä totta vie tämä aika vaatii. Se, että meidän poliittiset vastustajat leimaavat tämän kiihkoiluksi on ymmärrettävää, niin mekin arvostelemme meidän vastustajiamme kovin sanan kääntein.

Isotaluksen mukaan keskustelussa ei ole kysymys pelkästään poliittisesta kiihkoilusta ja sen vastustamisesta.

- Täytyy olla tarkka, mihin sitä sanan miekkaa käytetään. Meillä on historiassa pelottavia esimerkkejä siitä, miten retorisia keinoja voidaan käyttää hyvinkin katalasti politiikassa. Ne mielleyhtymät, mitä persujen ohjelmasta on tullut tuonne historiaan eivät ole tuulesta temmattuja. Kyllä siellä yhtäläisyyksiä löytyy.

Saarakkala: Persut tekevät palveluksen suomalaiselle kulttuurielämälle

Erityisen huolestuttavana Isotalus pitää sitä, että perussuomalaiset pyrkii puuttumaan historian opetukseen, Yleisradion ohjelmasisältöihin ja taiteen painotuksiin nimen omaan kansallisuusaatteeseen vetoamalla.

Saarakkala ei peräänny puolueen valtavaa huomiota herättäneistä linjauksista, vaan puolustautuu sillä, että asioiden taustalla on poliittisista päätöksiä.

- Jos nyt joku on vähän eri mieltä siitä politiikan sisällöstä, niin ei pidä heti alkaa leimata. On rehellistä sanoa, mitä ajattelee asioista. Tämä pölyttynyt kulttuuri mikä Suomessa on, kaipaa sitä että sitä pikkuisen tuuletetaan. Me teemme siinä suuren palveluksen suomalaiselle kulttuurielämälle.

"Retorinen ilottelu loppuu vallan myötä"

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus uskoo, että perussuomalaisille tyypillinen retorinen ilottelu ja asioiden yksinkertaistaminen tulee muuttumaan mahdollisen vaalimenestyksen myötä.

- Perussuomalaisten ohjelmasta paistaa sellainen protestihenki, mikä on tyypillistä puolueelle joka ei ole ollut päättämässä asioita. Jos asioista ollaan todella päättämässä - jopa hallituksessa - niin luulenpa, että se retoriikka muuttuu paljon monimutkaisemmaksi, Isotalus arvioi.

Saarakkala sen sijaan vakuuttaa tyylin pysyvän.

- Ei vaihdeta mitään sen jälkeen kun vaalit on käyty. Se on sitä rehellisyyttä.

Katso varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkalan (ps) ja professori Pekka Isotaluksen haastattelu: (Huomenta Suomi 8.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.