Persuedustajan puheet mietityttävät: Saako kansanedustaja sanoa mitä tahansa?

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa 26.4. mielipiteensä maahanmuutosta. Hän puhui muun muassa neekeriukoista.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen, mitä mieltä olette kansanedustaja Hakkaraisen puheista?

– Eduskunnan virkamiehet eivät kommentoi kansanedustajien lausumia. Edustajat vastaavat omista lausumistaan, kun ne on esitetty valtiopäivätyön ulkopuolella.

Onko sopivaa, että kansanedustaja sanoo maahanmuuttajaa neekeriksi?

– En minä tämmöiseen voi ottaa kantaa. Kansalaisena voisin olla jotain mieltä, mutta eduskunnan virkamiehenä en voi olla mitään mieltä.

Muistutitte tällä viikolla uusia kansanedustajia siitä, että suuressa salissa ei saa syyttää ketään valehtelijaksi. Onko salissa muita kiellettyjä sanoja?

– Loukkaavat sanat, ei saa loukata toista. Siellä pitää muutenkin käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti, ja se tarkoittaa hyviä käytöstapoja.

Neuvoitteko myös salin ulkopuolista käyttäytymistä?

– Täysikasvuiset ihmiset ymmärtääkseni käyttäytyvät eduskuntatyön ulkopuolella niin kuin parhaaksi näkevät.

Miten eduskunta voi puuttua edustajan sopimattomaan kielenkäyttöön?

– Kun se tapahtuu eduskuntatyön puitteissa, siihen voidaan puuttua. Täysistunnossa kielletään puhumasta, ja on myös eräitä rankaisukeinoja. Kansanedustajat yleensä varovat rikkomasta pelisääntöjä. Meillä on henkilövaali ja julkiset täysistunnot, joita tiedotusvälineet ahkerasti seuraavat. Se on kansalaisten harkittavissa, miten he reagoivat aikanaan, kun uusi vaalitilanne tulee.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat