Mainos

Perssonin luksuslentely suututtaa

Paljastukset Ruotsin pääministerin Göran Perssonin kalliista lentomatkoista Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan ovat vähentäneet ruotsalaisten häntä kohtaan tuntemaa luottamusta. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan 39 prosenttia tuntee luottamuksensa vähentyneen.

Perssonia on ehditty jo verrata Zairen entiseen presidenttiin Mobutuun ja Keski-Afrikan tasavallan keisariin Bokassaan, mutta useimmat viestimet ovat torjuneet tällaiset vertailut.
On vielä liian aikaista sanoa, tuleeko Perssonin kalliista lentomatkoista samanlainen juttu kuin varapääministeri Mona Sahlinin luottokorttijupakasta, joka pakotti hänet syrjään juuri kun hänestä oltiin tekemässä pääministeriä.

Mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että Persson olisi menettämässä virkansa. Seuraaviin vaaleihin ensi vuoden syyskuussa on niin pitkä aika, että paljon ehtii sitä ennen unohtua. Ja kokonaista 56 prosenttia Sifo-mielipidemittauslaitoksen kyselyyn osallistuneista sanoo, ettei heidän luottamuksensa ole järkkynyt lainkaan.

Turvattomuus ymmärrettävää

Ruotsin muut puolueet ovat pitäneet matalaa profiilia eivätkä ole yrittäneet käyttää sosiaalidemokraatti Perssonin ongelmia hyödykseen puoluepoliittisesti. Tiistaina myös Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Eriksson asettui puolustamaan Perssonia.
Erikssonin mukaan on ymmärrettävää, jos Persson tuntee turvallisuutensa uhatuksi. Hän ei kuitenkaan sanonut suoraan, onko Säpo kehottanut Perssonia käyttämään yksityiskonetta.

Eriksson kertoi, että Perssonia on uhattu kirjepommein. Uhkaajien joukossa on mm. kummallinen ryhmä Me jotka rakensimme Ruotsin. Ruotsissa huippupoliitikkoja vastaan tehdyt uhkaukset otetaan erittäin vakavasti sen jälkeen kun pääministeri Olof Palme murhattiin Tukholman keskustassa vuonna 1986.

Vartioidaan kellon ympäri

Perssonin turvallisuutta vartioivat kellon ympäri turvamiehet, jotka myös seuraavat häntä ulkomaanmatkoille. Pääministeri on puolustuspuheissaan vahvistanut ottaneensa itse vastaan pommikirjeitä, mihin on aiemmin viitattu vain vahvistamattomissa tiedoissa.
Epäonnisella New Yorkin vierailulla - joka maksoi veronmaksajille 1,1 miljoonaa kruunua pelkästään lentokoneen vuokrana - Perssonia vartoivat myös amerikkalaiset henkivartijat. Perssonin matkaa on pidetty tarpeettomana ja kyselty, miksi pääministerin pitäisi tavata investoijia, kun valtiovarainministerikin on olemassa.

Perssonin mukana oli lisäksi hänen perheensä ja hän otti muutaman päivän vapaata niin kuin hän on tehnyt aiemminkin omalla koneella matkustaessaan. Tämä ei ole parantanut pääministerin asemaa. Säpon johtajan mukaan on aina turvallisempaa matkustaa omalla koneella kuin vuorolennolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.