Mainos

Perssonia uhkaa epäluottamuslause

Ruotsin porvaripuolueet vaativat jonkun ottavan henkilökohtaisen vastuun tsunamikatastrofin hoidossa esiintyneistä puutteista. Tulilinjalla on etenkin maan ulkoministeri Laila Freivalds.

Ruotsissa vaaditaan pääministeri Göran Perssonia erottamaan tsunamikatastrofissa sählänneitä ministereitä. Ellei näin käy, porvaripuolueet uhkaavat Perssonia epäluottamuslauseella.

- Perssonilla on viikon verran aikaa toimia, Ruotsin keskustapuolueen johtomiehiin kuuluva Eskil Erlandsson kiteytti tilannetta.

Erlandsson on yksi niistä politiikoista, jotka tänään kasasivat paineita pääministeri Perssonin päälle.

Erlandssonin mukaan katastrofikomission eilinen raportti sisältää niin kovaa arvostelua valtiovaltaa kohtaan, että jonkun on otettava siitä henkilökohtainen vastuu. Siksi Perssonin on toimittava, hän kiteytti, mutta ei halunnut tarkentaa, vaatiiko hän esimerkiksi ulkoministeri Laila Freivaldsin erottamista.

- Perssonilla on viikon päivät aikaa. Mutta ellei hän toimi, vaadimme vielä ennen joulua valtiopäivillä epäluottamuslausetta, Erlandsson rajasi Perssonin liikkumatilaa.

- Jos emme nyt vaadi Perssonille epäluottamuslausetta, niin milloin sitten maailmanhistoriassa, totesi puolestaan kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Mats Odell uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Perssonin eilinen kannanotto, jossa hän pyysi hallituksensa tsunamikatastrofin hoidossa tekemiä virheitä anteeksi, ei näin kantanut pitemmälle. Tulilinjalla joutui nyt erityisesti ulkoministeri Freivalds.

Freivaldsin mahdollista erottamista vaikeuttaa tai helpottaa se, että hän jo kerran aikaisemmin joutunut lähtemään hallituksesta, kun hän oikeusministerinä kompasteli eräässä asunnonvaihtojupakassa.

Epäluottamuslauseen vaatimiseen tarvitaan Ruotsin valtiopäivillä vain 35 kansanedustajaa. Tästä huolimatta tätä työkalua on käytetty vain viidesti vuoden 1980 jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.