Persson valmis lykkäämään euroalueen jäsenyyttä

Vaikka ruotsalaiset valitsisivat eurokansanäänestyksessä kyllä-kannan, Ruotsin pääministeri Göran Persson on valmis harkitsemaan Ruotsin euroalueeseen liittymisen lykkäämistä.

Perssonin mukaan näin tehtäisiin, jos osoittautuisi, että EU:n vakaussopimus ei toimi tai jos Ruotsi ei saisi sovittua tyydyttävää kurssia kruunun sitomiseksi euroon. Persson puhui asiasta aamulla Ruotsin radion haastattelussa.

Ruotsin suunnittelema euron käyttöönottamisen ajankohta on vuoden 2006 alussa. Perssonin mukaan kansanäänestyksessä kuitenkin kysytään vain euroon liittymisestä eikä sen ajankohdasta. Näin ollen valtiopäivät ja hallitus voivat halutessaan siirtää ajankohtaa.

Perssonin mukaan vakaussopimuksen toimivuus on euroalueeseen liittymisen edellytys, ja Ruotsin on syytä seurata asiaa. Jos näyttää siltä, että sopimus ei toimi, liittymisajankohdasta on Perssonin mielestä syytä keskustella uudelleen. Persson kuitenkin sanoi uskovansa vakaussopimuksen toimivuuteen. Persson mainitsi radion haastattelussa kuitenkin mahdollisena uhkana sen, että jotkin euromaat saattavat hoitaa talouttaan huonosti yhteisvaluutan suojassa. Tämä tapahtuisi muiden Emu-jäsenten kustannuksella.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat