Mainos

Persson kritisoi Reinfeldtiä

Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson on jatkanut pisteliästä linjaansa hänestä kertovan dokumenttisarjan viimeisessä osassa. Nyt kritiikin kohteena on istuva pääministeri Fredrik Reinfeldt, jolla ei Perssonin mukaan ole "mitään persoonallisuutta".

Ruotsin entisen pääministerin Göran Perssonin mielestä hänellä on tehtävä kertoa koviakin käsityksiä muista ihmisistä. Tämä käy ilmi Perssonista kertovan dokumenttisarjan viimeisessä osassa, jossa Persson jatkaa oman politiikkaansa perustelemista ja niin omien kuin vastustajiensa kampittamista.

Persson-dokumenttisarjan neljäs eli viimeinen jakso esitettiin Ruotsissa maanantaina.

Jaksossa dokumenttisarjan toimittaja Erik Fichtelius kysyy entiseltä pääministeriltä, pitääkö tämä itse arvioitaan kovina.

- En, en lainkaan, en sen enempää kuin muidenkaan, toteaa Persson kysymykseen. Hän arvelee voivansa olla kova arvioissaan, mutta ei kuitenkaan kelju.

- Jonkun on sanottava epämieluisiakin asioita ihmisille, jonkun on otettava sekin tehtävä, Persson sanoo.

Perssonin kommentit dokumenttisarjan aiemmissa osissa ovat kuohuttaneet Ruotsia. Ex-pääministerin kritiikin kohteeksi ovat joutuneet muun muassa hänen oman puolueensa uusi johtaja Mona Sahlin ja nykyinen ulkoministeri Carl Bildt, mutta myös Suomen presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen.

Vaaliväsymyksestä voitonvarmuuteen

Lue myös:

Vaalien alla kuvatussa osiossa Persson kertoo tunteneensa itsensä väsyneeksi, haluttomaksi vaalitaisteluun.

- En tunne itseäni motivoituneeksi, olen ollut mukana liian pitkään, hän sanoo ennen vaaleja.

Persson alkaa valmistella lähtöään jo hyvissä ajoissa ennen viime vuoden vaaleja. Persson tarjoaa EU-komissaari Margot Wahlströmille mahdollisuutta tulla mukaan hallitukseen. Perssonin mielestä Wahlström olisi ollut paras valinta hänen seuraajakseen.

- Ota mikä paikka tahansa, kerro minkä haluat, sanoin hänelle, toteaa Persson.

Mutta Wahlström ei halua palata Ruotsiin ja monet kokevat Perssonin tarjouksen kyynärpäätaktiikaksi ja yritykseksi kampittaa Wahlströmiä.

- Miksi minä sellaista haluaisin? ihmettelee Persson dokumentissa ja kertoo yllättyneensä reaktioista.

Persson jää puheenjohtajaksi ja vie puolueensa vaalitaisteluun. Kuukausi ennen vaaleja Persson on vielä varma, että sosiaalidemokraatit voittaisivat vaalit. Persson kertoo saaneensa "näyn" voitosta ja sitä paitsi porvarit ovat hänen mukaansa "niin huonoja".

- He ovat valtavan ohuita poliitikkoja, eivät pääministeriainesta, tiivistää Persson dokumentissa tilanteen ennen vaaleja.

"Saippua, josta ei saa otetta"

Ruotsin pääministeri Reinfeldt

Dokumenttisarjan viimeisessä osassa Persson myös arvioi porvariallianssia rajuin sanoin. Porvaripuolueiden johtajat ovat hänen mielestään valtavan huonoja ja kenellekään heistä ei ole valtiomieskykyä. Heikoin on kuitenkin nykyinen pääministeri Fredrik Reinfeldt, jolta puuttuu Perssonin mukaan kokemusta ja lämpöä.

- Miehessä ei ole mitään persoonallisuutta. Bo Lundgren (puolueen edellinen puheenjohtaja) oli persoona, en pitänyt hänen politiikastaan, mutta pidin hänestä. Fredrik Reinfeldtin kanssa tilanne on nolla tässä suhteessa, Persson toteaa.

Fredrik Reinfeldtiä Persson kuvaa saippuaksi, josta ei saa otetta.

- Se on epämiellyttävää. On löydyttävä hermoja ja lämpöä. Häneltä puuttuu kaikki, toteaa Persson.

Myös media saa Perssonilta dokumenttisarjan viimeisessä osassa tiukkaa kritiikkiä. Dagens Nyheter -lehteä Persson kuvailee inhottavaksi, puoluepoliittiseksi sanomalehdeksi. Aftonbladetia Persson taas syyttää kampanjoinnista hänen talonrakennusprojektiaan vastaan.

(MTV3- SVT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.