Mainos

Persson harkitsee puheenjohtajuudesta luopumista

Jos Ruotsin pääministeri Göran Persson luopuu puoleensa puheenjohtajuudesta, hän jättää myös pääministerin tehtävät.

Ruotsin pääministeri Göran Persson harkitsee mahdollisuutta jättää sosiaalidemokraattien puheenjohtajan tehtävät ensi syksynä. Kysymys on vielä avoin, hän sanoi tavatessaan lehdistöä tänään. Aiemmin Persson on sanonut jatkavansa ensi vuonna pidettävien vaalien yli.

Persson aikoo ilmoittaa jatkoaikeistaan ennen lokakuussa pidettävää puoluekokousta. Hän sanoi jättävänsä myös pääministerin tehtävät, jos päättää luopua puheenjohtajuudesta.

-Syksyllä otan kantaa siihen, kuinka teen, enkä vielä tiedä, kuinka tulen tekemään. Voin ottaa uuden nelivuotiskauden puolueen puheenjohtajana tai pidättäytyä siitä, Persson sanoi.

Perssonin mahdollista seuraajaa on pohdittu Ruotsin tiedotusvälineissä jo pitkään, vaikka Persson onkin sanonut olevansa aikeissa jatkaa vaalien yli. Mielipidemittauksissa paljon kannatusta puheenjohtajaksi saanut EU-komissaari Margot Wallström ilmoitti maanantaina, ettei aio olla käytettävissä tehtävään.

Selkeää seuraajaehdokasta Perssonille ei ole. Persson sanoi tiistaina uutistoimisto TT:n mukaan, ettei aio ottaa kantaa seuraajakysymykseen, kun se joskus tulee ajankohtaiseksi.

Lausunto yllätti

Perssonin puheet lopettamisen mahdollisuudesta herättivät hämmennystä sosiaalidemokraattien piiriosastoissa. Piireissä toivottiin Perssonin kertovan jatkoaikeistaan mahdollisimman pian, jotta puolue saisi rauhassa valmistautua ensi vuoden syyskuussa pidettäviin vaaleihin.

Perssonin lausunnon syiden arvailu alkoi saman tien. TT:n haastattelema Göteborgin yliopiston valtiotieteen professori Sören Holmberg arveli, että Persson haluaa lausunnollaan mahdollisesti testata, kuinka suuri tuki hänellä on puolueen sisällä.

Sosiaalidemokraattien ja Perssonin kannatuslukemat ovat viimeaikaisten mielipidekyselyjen mukaan olleet laskussa. Puoluetta ovat kiusanneet viime aikoina myös ammattiyhdistysliikkeeseen liittyneet skandaalit ja nuorisojärjestö SSU:n jäsenrekisteriepäselvyydet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.