Mainos

Persianlahden lentoturman syy yhä epäselvä

Persianlahden eilistä lentoturmaa selvittämään on asetettu kansainvälinen asiantuntijaryhmä. Ainakin Yhdysvallat ja Ranska ovat lähettäneet paikalle omia tutkijoitaan.

Egyptistä Bahrainiin matkalla ollut reittikone lähestyi monta kertaa Bahrainin pääkaupungin lentokenttää, mutta ei päässyt lasketumaan. Kone putosi mereen ja räjähti. Aiemmin päivällä turman syyksi arveltiin vielä moottorivikaa mutta nyt esiin on nostettu myös inhimillisen erehdyksen mahdollisuus. Abu Dhabin valtiontelevision mukaan turman syy saattaa olla koneen pilotin tekemä virhe.

Tämä kuva turmakoneesta ei ole aito, vaan se on Bharainin tv:n animaatiosta.

Lähellä Bahrainin rannikkoa mereen syöksynyt Gulf Air -lentoyhtiön kone oli tulossa Egyptistä, Kairosta, Bahrainin pääkaupunkiin Manamaan. Kaikki koneessa olleet 143 henkilöä saivat surmansa. Suurin osa heistä oli egyptiläisiä ja bahrainlaisia. Gulf Air -yhtiö on useiden Persianlahden arabimaiden yhteisomistuksessa. Omistajia ovat Bahrainin lisäksi Oman, Qatar ja Abu Dhabi, Arabiemiirikuntien liiton suurin sheikkikunta.

Finnair: Airbus turvallinen kone

Finnairin lentoturvallisuusjohtaja Erkki Ahtee pitää Bahrainin lento-onnettomuutta valitettavana, mutta toteaa sen olevan yksittäinen tapaus. Onnettomuuskoneen tyyppiä on käytössä eri puolilla maailmaa satoja, ja niiden lentoturvallisuus on käytössä todettu erinomaiseksi. Ahteen mukaan Persianlahden onnettomuus ei aiheuta Suomessa jatkotoimia; koko Airbus-laivasto jatkaa liikennettään.

Finnair odottaa joka tapauksessa onnettomuustutkinnan selvitystä siitä, millä moottoreilla Gulf Airin onnettomuuskone oli varustettu. Suomalaisella Finnairilla on konetyyppinä käytössään kolme Airbus 319 -konetta ja viisi Airbus 321 -konetta. Persianlahdella tuhoutunut matkustajakone oli tyyppiä Airbus 320.

Onnettomuustutkinnassa Bahrainissa selvitetäänkin nyt, syttyikö moottori palamaan ja miksi. Sen jälkeen moottorivalmistaja päättää, johtaako asia jatkotoimiin. Annettuja suosituksia noudattavat sitten kaikki ne lentoyhtiöt, joilla on käytössään kyseisiä konetyyppejä ja moottoreita.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.